1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Konferencija EU projekta I-STORMS

DHMZ, 13. 12. 2019. - Završna nacionalna konferencija i radionica EU projekta Integrirana strategija upravljanja rizicima plavljenja mora u jadransko-jonskoj regiji ( I-STORMS ) održana je 11. prosinca 2019. u Zagrebu u organizaciji Državnog hidrometeorološkog zavoda, jedinog nacionalnog partnera. Na seminaru su sudjelovali predstavnici ministarstava i državne uprave (Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo obrane RH, Oružane snage RH), javnih ustanova (Hrvatske vode, Hrvatski hidrografski institut), Ujedinjenih naroda (PAP RAC-a), znanstvenih institucija (Institut Ruđer Bošković), strukovnih udruga (Hrvatska vatrogasna zajednica) ali i predstavnici lokalne i regionalne samouprave.

Na početku su predstavljeni ostvareni ciljevi projekta i oni koji su pred ostvarenjem:

Katalog slučajeva obalnih plavljenja.
Grafički prikaz lokacija prethodnih događaja koji su uzrokovali plavljenja obale pomoću kojeg su identificirani najranjiviji dijelovi obalnog područja i postojeći rizici.

Transnacionalna strategija.
Poboljšana je postojeća te su razvijene nove procedure za rješavanje kriznih situacija plavljenja obale u skladu s EU mehanizmima i protokolima civilne zaštite te jačanje međunarodne suradnje s ciljem razvijanja pravovremenih upozorenja.

Mrežno sučelje za razmjenu podataka (IWS).
Ovim mrežnim sučeljem ujedinjena su postojeća mjerenja i numeričke prognoze iz dostupnih operativnih sustava zemalja partnera za područje jadransko-jonske regije.

Mobilna aplikacija.
Razvijena je aplikacija za pametne telefone i tablete koja omogućava lakši pristup informacijama i upozorenjima vezano za potencijalno plavljenje obale jadransko-jonskog područja.

Na I-STORMS sudjeluje devet glavnih i sedam pridruženih partnera iz pet ADRION zemalja (Italija, Slovenija, Grčka, Hrvatska, Albanija) sa zajedničkim ciljem poboljšanja interoperabilnosti podataka, sustava pravovremenog upozorenja i procedure civilne zaštite uz krajnji cilj unaprjeđenja znanja i upravljanja rizicima od plavljenja obalnog područja.

I-STORMS projekt financiran je od strane transnacionalnog projekta INTERREG V-B ADRION i budžet mu iznosi 1,4 milijuna eura (1,2 milijuna eura iz ERDF I IPA II). S ciljem poboljšanja razmjene podataka, znanja i strategija smanjivanja rizika od obalnih plavljenja kojima je jadransko-jonska regija izložena, uspostavljena je mreža svih zainteresiranih institucija i dionika. Projekt je započeo u siječnju 2018. i završava u ožujku 2020., a rezultati će biti dostupni barem pet godina nakon završetka.

Video projekta dostupan je ovdje.