1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Nakon južine, hladnoća!

DHMZ, 13. 12. 2011. - Predizborne prognoze pokazuju se točnima. Prva polovina prosinca iznadprosječno je topla, ali već sljedeći tjedan, sada je već gotovo pa sigurno, temperatura zraka bit će znatno bliža prosječnim vrijednostima, ponegdje čak i niža od njih.

Srednja temperatura zraka prvih 12 dana prosinca diljem Hrvatske bila je znatno viša od uobičajene, većinom za više od 4 °C, a mjestimice čak i za više od 7 °C. Do kraja tjedna to će se odstupanje još povećati, a nakon toga slijedi promjena.

Nakon ovotjednog gotovo proljetnog ugođaja uz najvišu temperaturu u unutrašnjosti većinom od 8 do 13, sutra čak i više, na Jadranu pak 12 do 18 °C, sljedeći se tjedan valja pripremiti na hladnoću i zimu jer će najviša temperatura zraka u kopnenom području rijetko gdje i kada biti iznad 5 °C, a najniže vrijednosti tijekom noći i jutra bit će ispod 0 °C, u nekim mjestima i niže od -5 °C. I na većem dijelu Jadrana temperatura zraka u sljedećem će tjednu biti blizu 0 °C, ne samo ona najniža jutarnja.

Oborina će sigurno biti do vikenda, i to ponajprije kiše, i dalje češće i obilnije na Jadranu i područjima uz njega, a najmanje u istočnoj Hrvatskoj. Potkraj četvrtka u gorskim krajevima, ponajprije u Gorskom kotaru, kratkotrajno može padati snijeg, a vjerojatno će ga više biti u noći s petka na subotu i tijekom subote, kada najnovije prognoze spuštaju snježnu granicu do nizina. No, to još uvijek ne znači da će snijeg sigurno i padati. Ali zahladnjet hoće!

Također nije sigurno hoće li snijeg povremeno padati u tjednu prije Božića. Dapače, vjerojatnije je uglavnom suho i hladno vrijeme, ne samo u sljedećem tjednu, nego i u posljednjem ove godine i u prvom tjednu sljedeće.

Priželjkivanja o bijelom Božiću mogla bi se stoga ostvariti u gorju, a za nizine prognoze trenutačno nisu odviše optimistične... ali nada još uvijek postoji...

Zoran Vakula