1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Potpisan Ugovor o sufinanciranju projekta Pomorskog centra Rijeka

DHMZ, 13. 2. 2015. - U cijelosti prenosimo članak portala Primorsko-goranske županije o potpisivanju Ugovora o sufinanciranju projekta Pomorskog centra Rijeka:

"U sjedištu Primorsko-goranske županije župan Zlatko Komadina, gradonačelnik Grada Kastva Ivica Lukanović, gradonačelnik Grada Opatije Ivo Dujmić i ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda Ivan Čačić potpisali su Ugovor o sufinanciranju projekta Pomorskog centra Rijeka.

DHMZ je kao nacionalna meteorološka i hidrološka služba dio svjetske mreže nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi pod okriljem Svjetske meteorološke organizacije (WMO). Sjedište DHMZ-a je u Zagrebu, a dijelovi DHMZ-a smješteni su u Zagrebu, Splitu, Rijeci te na 34 lokacija diljem RH gdje su smještene glavne meteorološke postaje i osam radarskih centara.

Na inicijativu Radio Rijeke Primorsko-goranska županija, Grad Opatija i Grad Kastav, sufinancirat će projekt Pomorskog centra Rijeka u 2015. godini s iznosom od ukupno 128.660 kuna (redovni materijalni troškovi rada obuhvaćaju najamninu Gradu Rijeci, komunalnu naknadu i naknadu za uređenje voda, troškove za električnu energiju, plin, vodu, telefon, Internet, odvoz smeća, komunalni otpad, čišćenje stubišta, te za troškove Metroneta VPN.) Županija je preuzela sufinanciranje 50% (64.330 kuna) materijalnih troškova rada Pomorskog centra Rijeka, a gradovi Opatija i Kastav po 25% (po 32.165 kuna).

"Misija hidrometerološke službe ostvaruje se kroz rad s korisnicima osluškujući njihove potrebe. Župan Zlatko Komadina je odlučio da naš odnos bude dugotrajan, ne samo u medijskom dijelu nego i u gospodarskom, pomorskom službom i svim drugim segmentima koji ovise o klimi. Ovaj današnji ugovor, vidimo kao dobru odrednicu za još bolje i sadržajnije usluživanje korisnika na ovom području," rekao je ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda Ivan Čačić.

Na pitanje novinara hoće li Platak dobiti hidrometeorološku stanicu u smislu razvoja nacionalnog turizma, ravnatelj je rekao da kao nacionalna služba podržavaju takvu ideju i spremni su pružiti svu stručnu pomoć i angažman oko održavanja uređaja. "Nakon današnjih razgovora dojma sam da je i županija spremna uložiti u izgradnju meteorološke postaje na Platku sa svim mjernim uređajima koji su potrebni da bi informacija došla do korisnika," rekao je ravnatelj.

"Kao regionalna samouprava uz podršku Grada Kastva i Grada Opatije prepoznali smo inicijativu Radio Rijeke da se spriječi gašenje Pomorskog centra Rijeka. Nama je cilj da u našem gradu i dalje postoji Pomorski centar, da u suradnji sa Radiom Rijeka i dalje slušamo prognozu za građane sa ovog područja," rekao je župan Zlatko Komadina.

"Turistička Opatija si ne možemo dopustiti da se ujutro, kada se sluša Radio Rijeka, ne čuje i Pomorski centar Rijeka jer ovo je jedan standard koji mi moramo održavati i na koji su moji sugrađani navikli," rekao je gradonačelnik Grada Opatije Ivo Dujmić.

Pomorski centar Rijeka kvantitativno i kvalitativno pruža meteorološke usluge i informacije te je iznimno važan i za Centar za traganje i spašavanje na moru."

(preneseno s web portala Primorsko-goranske županije)