1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


ECMWF potpisao ugovor o novom superračunalu s tvrtkom Atos

DHMZ, 13. 1. 2020. - Prenosimo prijevod priopćenja koje je Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) izdao danas povodom kupovine novog superračunala.

ECMWF je potpisao četverogodišnji ugovor o nabavi superračunala BullSequana XH2000, vrijedan preko 80 milijuna eura, s tvrtkom Atos, koji je Vijeće država članica ECMWF-a odobrilo u prosincu 2019.

Potpisnici ugovora
Slika 1. Ugovor su potpisali viši izvršni potpredsjednik tvrtke Atos Adrian Gregory i glavna direktorica ECMWF-a Florence Rabier (Foto: Stephen Shepherd)

Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) potpisao je četverogodišnji ugovor o nabavi superračunala BullSequana XH2000, vrijedan preko 80 milijuna eura, s tvrtkom Atos.

Na sastanku održanom u prosincu 2019. Vijeće država članica ECMWF-a dalo je zeleno svjetlo za potpisivanje ugovora.

Odluka je donijeta nakon postupka međunarodnog natječaja tijekom kojeg su se ponuđači ocjenjivali na osnovi kriterija poput predanosti izvršavanju obveza, plana implementacije, fleksibilnosti i rizika, kvalitete tehničkog rješenja, utjecaja na okoliš, kvalitete pružanja usluga i podrške te cijene.

Novim sustavom prosječne performanse povećat će se za oko pet puta u usporedbi s ECMWF-ovim postojećim računalom visokih performansi.

Time će se ostvariti čitav niz unaprjeđenja:

  • Horizontalna rezolucija ansambl prognoze povećat će se s rezolucije mreže od 18 km na oko 10 km, što bi trebalo znatno poboljšati prognoze temperature blizu površine i vjetra.
  • Vertikalna rezolucija ansambl prognoze povećat će se s 91 sloja na 137 slojeva u skladu s trenutačnom prognozom visoke rezolucije.
  • Dugoročne prognoze izdavat će se svakodnevno umjesto dvaput tjedno.

Vijeće ECMWF-a
Slika 2. Vijeće ECMWF-a sastavljeno je od predstavnika država članica ECMWF-a i sastaje se dvaput godišnje. Odobrilo je ugovor na sastanku održanom 10. i 11. prosinca 2019. (Foto: ECMWF, CC BY-NC-ND 4.0)

Povećani računalni kapaciteti također će ECMWF-u omogućiti nastavak istraživačkog rada u smjeru ansambla od 5 km kojeg zahtijeva njegova desetogodišnja strategija do 2025. te u području strojnog učenja u numeričkom predviđanju vremena.

„Čvrsti temelji za uspjeh“

Günther Tschabuschnig, sazivač podskupine ECMWF-ova Tehničkog savjetodavnog odbora zadužene za odabir računala visokih performansi za ECMWF, naglasio je dobrobiti ugovora s tvrtkom Atos za društvo.

Točno predviđanje vremena od ogromne je važnosti, osobito u današnje vrijeme, kada sve više osjećamo posljedice klimatskih promjena. Količina informacija potrebnih pojedincima i društvu kako bi se pripremili za njih stalno se povećava, rekao je.

Tvrtka Atos postigla je u ovom području impresivne rezultate, a napredna rješenja superračunala koja je isporučila nekim od najboljih meteoroloških službi u svijetu jamče nam čvrste temelje za uspjeh.

Atosovo superračunalo
Slika 3. Superračunalo BullSequana XH2000 tvrtke Atos.

Atosov sustav bit će smješten u ECMWF-ovom novom podatkovnom centru kojeg trenutačno grade talijanska vlada i regija Emilia Romagna u Bologni u Italiji. Očekuje se da će se računalo ugraditi 2020. te da će biti u punom pogonu 2021.

U Bologni će se u rujnu 2020. također održati ECMWF-ova radionica o računalstvu visokih performansi u meteorologiji. Prijave i predaja sažetaka su otvoreni. Više informacija o ovom događaju visoke razine koji se održava svake dvije godine možete pronaći na stranici radionice na mrežnim stranicama ECMWF-a.