1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


In memoriam

Milan Sijerković
(5. 11. 1935. – 8. 12. 2018.)

Milan Sijerković rođen je 5. studenog 1935. u Baošićima, u Boki kotorskoj. Godine 1961. diplomirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, studij fizike – geofizika s meteorologijom. Kao student sudjelovao je u ekspediciji Geofizičkog zavoda i obavljao meteorološka mjerenja za vrijeme pomrčine Sunca 1961. na Hvaru. Na istome je fakultetu završio 1977. poslijediplomski studij i stekao znanstveni stupanj magistra znanosti.

U Državnom hidrometeorološkom zavodu mr. sc. Milan Sijerković bio je zaposlen neprekidno od 1. rujna 1963. do umirovljenja 15. listopada 2000., najprije kao prognostičar, zatim i voditelj službe prognoze. Bavio se i znanstveno-istraživačkim radom te je napisao pedesetak znanstvenih i stručnih radova. Od 1977. radio je kao vanjski suradnik Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu te je kroz Meteorološki praktikum iz sinoptičke meteorologije tijekom dva desetljeća odgojio generacije hrvatskih meteorologa.

U trajnom će sjećanju mnogim slušateljima ostati jutarnji razgovori s meteorologom na II programu Hrvatskog radija u 7:45 kada je tradicionalno, svakog četvrtka Milan Sijerković detaljno informirao javnost o prognozi za predstojeći vikend, od 1966. godine i subotom ujutro kroz razgovor s Dragom Flegom te nedjeljom u emisiji za poljoprivrednike. Od 1968. do 2000. godine redovno sudjeluje u izradi i prezentaciji vremenske prognoze za glavni večernji dnevnik TV Zagreb (od 1991. HRT) te svih ostalih televizijskih emisija u skladu s trenutnom programskom shemom.

I nakon odlaska u mirovinu ostao je prisutan i aktivan u mnogim drugim radijskim i televizijskim javljanjima i gostovanjima. Kao kolumnist pisao je i za hrvatske internetske portale, a sve do početka ove godine bio je i prognostičar Nove TV. Bio je veliki zaljubljenik općenito u prirodu te nije propuštao prigodu sudjelovati u prirodoslovnim eskurzijama u organizaciji meteorologa, planinara ili gljivara.

Njegova velika ljubav prema meteorologiji potječe još iz djetinjstva, o tome je sam napisao: Ja potječem iz ribarske obitelji i htio ne htio, odmalena sam se susretao s vremenom, i dobrim i lošim. Tako sam se i naučio promatrati vrijeme, zahvaljujući najviše starim ribarima. U to vrijeme nije bilo stručnih prognoza, pogotovo ne onih za pomorce pa sam se, promatrajući predviđanja ribara, zainteresirao za meteorologiju i odlučio za taj studij.

Posebno značajan dio njegova rada je popularizacija meteorologije s kojom se počeo baviti već 1964. O pučkom vremenoslovlju, zanimljivim meteorološkim događajima i fenomenima te značajnim meteorolozima (vremenoslovcima) pisao je u časopisima, dnevnome i tjednom tisku te objavio oko 400 popularno-znanstvenih napisa većeg opsega, dvadesetak podlistaka te 4000 kratkih meteoroloških članaka. U programima HRT-a sudjelovao kao autor, voditelj ili scenarist brojnih emisija. Bio je član uredništva časopisa Priroda, najstarijeg časopisa za popularizaciju prirodnih znanosti u Hrvatskoj. Napisao je ukupno 23 stručno popularne knjige, uključujući i 4 dječje slikovnice. Posljednja, O vremenu i klimi Rijeke i Kvarnera izašla je ove godine. Svaka njegova pisana ali i pred miljunskim auditorjem izgovorena riječ odisala je meteorološkom zanimljivošću, jednostavnošću i pristupačnošću te su je slušatelji ili čitatelji s oduševljenjem upijali. Taj njegov prepoznatljiv stil i dakako točnost prognoze, priskrbili su mu, opravdano, veliku popularnost.

Za svoj doprinos popularizaciji znanosti primio je 1991. godine državnu nagradu Fran Tućan. Bio je dugogodišnji član Upravnog odbora Hrvatskog meteorološkog društva koje mu je 2016. godine dodijelilo priznanje za životno djelo.

Milan Sijerković mnogim je generacijama predstavljao sinonim za vremensku prognozu. Sijeru, kako smo ga od milja zvali, meteorologija i vremenska prognoza nisu bili samo posao nego i životni poziv, što je svakodnevno dokazivao kroz brojne aktivnosti tijekom svih ovih godina.
Ponosni smo što smo bili njegovi kolege, suradnici i učenici.

Milan Sijerković s kolegama prognostičarima Ivanom Čačićem, Draženom Glasnovićem, Borivojem Čapkom, Zoranom Rebcom i Mihovilom Kisegijem (snimljeni u DHMZ-u 1986. godine).
Kratki film HRT-a o Milanu Sijerkoviću, autor filma: Zoran Vakula