1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Ivana Stiperski osvojila L'Orealovu stipendiju u sklopu programa "Za žene u znanosti"

DHMZ, 11. veljače 2011. - Meteorologinja Ivana Stiperski, znanstvena novakinja na Državnom hidrometeorološkom zavodu osvojila je jednogodišnju stipendiju nacionalnog programa "Za žene u znanosti" koju joj je u četvrtak, 10. veljače 2011. u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu dodijelilo Hrvatsko nacionalno povjerenstvo za UNESCO i L'Oreal Adria. Svečanom uručenju stipendija za 2011. godinu nazočili su ministar znanosti, obrazovanja i športa dr. sc. Radovan Fuchs, predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić kao i predstavnici sveučilišta.

Na natječaj je apliciralo 35 kandidatkinja u posljednjoj fazi pripreme doktorske disertacije s prirodoslovnih područja, najviše s područja medicine i molekularne biologije. Akademik Zvonko Kusić, predsjednik natječajnog povjerenstva naglasio je da zadatak natječajnog povjerenstva nije bio nimalo lak te da se povjerenstvo usmjerilo samo na one doktorske disertacije koje donose najviše noviteta u svijet znanosti te čija su istraživanja najprimjenjivija u praksi. Tako su, uz Ivanu Stiperski, stipendijom u iznosu od četiri tisuće eura, nagrađene još tri mlade znanstvenice i to: molekularne biologinje Rosa Karlić i Ana Knežević te liječnica Anna Mrzljak.

"Ovom stipendijom odajemo priznanje za dosadašnji znanstveni rad mladih hrvatskih znanstvenica te im dajemo svojevrstan poticaj za nastavak znanstvene karijere" - rekao je akademik Vladimir Marković, predsjednik Hrvatskog povjerenstva za UNESCO.

Ivana Stiperski u svojoj disertaciji po prvi puta sustavno istražuje rezonanciju zarobljenih valova uzrokovanu višestrukim paralelnim planinskim lancima. Uz teorijsko-numerički dio, u kojemu se daje detaljna i fizikalno utemeljena slika rezonancije zarobljenih valova, disertacija Ivane Stiperski ima i primijenjenu komponentu sa svrhom poboljšanja numeričkih prognoza olujne bure i atmosferskih rotora opasnih za avijaciju.
Ivana je ujedno bila i glavna prognostičarka te je svojim prognozama pružila ključnu informaciju Prvoj hrvatskoj ženskoj alpinističkoj ekspediciji za uspješan uspon na Cho Oyu (2007.) te Drugoj hrvatskoj ženskoj alpinističkoj ekspediciji za uspješan uspon na Mount Everest (2009.).

Slika 1. Na fotografiji su (s lijeva na desno): Rosa Karlić, Anna Mrzljak, Ivana Stiperski i Ana Knežević
Slika 2. Na fotografiji su (s lijeva na desno): Prof. Ivan Vicković, predsjednik Natječajnog povjerenstva, Ivana Stiperski, dobitnica stipendije, Anna Mrzljak, dobitnica stipendije, Julio Quiroga, generalni direktor L'Oreal ADRIA, Rosa Karlić, dobitnica stipendije, Ana Knežević, dobitnica stipendije, Kristina Krepela, voditeljica predstavljanja i Zoran Šikić, državni tajnik u Ministarstvu kulture

Odluku o najboljim znanstvenim radovima donijelo je natječajno povjerenstvo u sastavu: akademik Zvonko Kusić (predsjednik), akademkinja Sibila Jelaska, akademik Krešimir Nemec, akademik Vladimir Paar, akademkinja Vida Demarin, prof. dr. Helena Jasna Mencer, prof. dr. Ivan Vicković, dr.sc. Ivana Mrkonjić, te dr. sc. Katica Biljaković.

Nacionalni program stipendiranja mladih znanstvenica u Hrvatskoj predstavljen je u studenom 2006. godine, a provodi se u više od 50 zemalja diljem svijeta. Dio je međunarodnog projekta "For Women in Science" koji se u suradnji L'ORÉAL-a i UNESCO-a provodi već više od deset godina. Od 1998. godine dodjeljuju se i Međunarodne stipendije "For women in science" te Međunarodne nagrade laureatkinjama, koje su već zadužile svijet znanosti.