1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


GEO-ov 11. plenarni sastanak: "Izmjerimo puls planeta"

DHMZ, 10. 11. 2014. - 11. plenarni sastanak Grupe za motrenje zemlje (GEO) održat će se od 12. do 14. studenog u Ženevi, Švicarska. Pod nazivom "Izmjerimo puls planeta", 275 članova GEO zajednice iz više od 40 zemalja, odlučit će o sljedećim koracima u stvaranju i primjeni Globalnog sustava svih sustava na Zemlji (GEOSS).

Cilj GEO-a je što bolje iskoristiti podatke dostupne iz brojnih motriteljskih službi širom svijeta, kako bi se osigurale kvalitetne informacije za donositelje odluka i vlade, industriju i civilna društva koji moraj znati i moći odgovoriti na mnoga teška pitanja, prije svega o prilagodbi na klimatske promjene, a koja će imati dalekosežne posljedice na ljude i društva diljem svijeta.

Ključne incijative u postizanju tog cilja, a koje će biti istaknute tijekom sastanka, jesu razvoj sistema za praćenje zaliha i kvalitete izvora pitke vode u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, te UN-ov program za okoliš kao dio plana za održivi razvoj. U tu svrhu GEO radi na stvaranju tehničke i ljudske infrastrukture u Africi koja će donositeljima odluka omogućiti pristup motriteljskim podacima o Zemlji i njihovu uporabu pri donošenju značajnih odluka. Kako bi ojačali poljoprivrednu aktivnost i smanjili nesigurnost tržišta, GEO koordinira ocjenjivanje uvjeta za rast najraširenijih vrsta usjeva i to temeljem regionalne ekspertize, promatranja tla te meteoroloških i satelitskih podataka.

Jedan od značajnijih trenutaka na konferenciji svakako će biti i objava pobjednika na GEO-vom natječaju Appathon-u, međunarodnom natječaju za razvoj aplikacija na temelju više od 80 milijuna izvora podataka trenutno dostupnih preko GEOSS-a. Appathon je privukao 250 natjecatelja iz 50 zemalja i u skoroj će budućnosti pridonijeti stvaranju jednostavnih alata za praćenje prognoza i upozorenja za mobitele i računala.