1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Copernicus radionica o sastavu atmosfere i klimi

DHMZ, 9. 11. 2018. - Program Europske Unije za praćenje Zemlje Copernicus u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike i Državnim hidrometeorološkim zavodom organizira radionicu u Zagrebu 13. i 14. studenog 2018. Na radionici će sudjelovati 90 pozvanih domaćih stručnjaka i znanstvenika iz javnog te privatnog sektora kojima su informacije iz Copernicus programa značajne za svakodnevni rad naročito u području kvalitete zraka i klime. Pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Igor Čižmek i ravnateljica DHMZ-a Branka Ivančan-Picek otvorit će ovo događanje pozdravnim govorom i kratkim obraćanjem sudionicima.

Prvi dan radionice bit će predstavljen CAMS (Copernicus Atmosphere Monitoring Service) Copernicusov servis koji pruža kontinuirane podatke i informacije o sastavu atmosfere. U svojim izlaganjima vrhunski europski stručnjaci govorit će o poboljšanju podataka o emisijama korištenjem satelitskih podataka, peludnim prognozama, proizvodima koji pomažu unaprjeđenju kvalitete zraka u gradovima i doprinose razvoju pametnih gradova te upotrebi prognostičkih podataka u prognoziranju kvalitete zraka u gradovima i sustavima upozorenja. Sonja Vidič iz DHMZ-a predstaviti će aktivnosti modeliranja kvalitete zraka u Hrvatskoj te primjenjivost CAMS podataka u Hrvatskoj.

Drugi dan radionice na rasporedu je servis C3S (Copernicus Climate Change) koji daje informacije o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti klime u Europi i ostatku svijeta. Copernicusovi stručnjaci govorit će o važnosti podataka servisa posebno nakon Pariškog sporazuma, poboljšanju pristupa podacima i proizvodima kao i značaju klimatskih podataka u slučaju požara, poplave i suše. Razvoj klimatskog modeliranja u Hrvatskoj i proizvode predstavit će Ivan Güttler iz DHMZ-a, a Melita Perčec Tadić (DHMZ) govorit će o budućnosti nacionalnih klimatskih servisa obzirom na mogućnosti C3S-a.

Na radionici će biti održan i okrugli stol te dvije rasprave o mogućnostima koje pružaju servisi CAMS i C3S, koristima za korisnike od sličnih produkata različitih razina koje izrađuju ovi Copernicus servisi i nacionalne meteorološke službe, koliko su informacije koje pružaju dostupne i razumljive obrazovanim nestručnjacima i sl.

Detaljan program radionica dostupan je ovdje, a više o Copernicusu dostupno je ovdje.

Copernicus je vodeći program Europske unije za praćenje Zemlje. Dostavlja slobodno dostupne operativne podatke i informacijske usluge koje korisnicima pružaju pouzdane i ažurne informacije na temu zaštite okoliša. Copernicus se provodi u partnerstvu s Europskom svemirskom agencijom (ESA) s ciljem postizanja globalnog, kontinuiranog, autonomnog, visokokvalitetnog i širokog spektra mogućnosti praćenja i promatranja Zemlje. Važnost ovog programa leži u pružanju točnih, pravovremenih i lako dostupnih informacija kojima se osiguravaju kvalitetni preduvjeti za poboljšanjem aktivnosti vezanih uz upravljanje okolišem.

Copernicus je zasnovan na sedam Sentinel satelita u orbiti i šest operativnih tematskih servisa koje pokrivaju klimu (C3S), kopno (CLMS), more (CMEMS), atmosferu (CAMS), upozorenja (EMS) i sigurnosne aspekte. Transformira dostupne informacije o Zemljinom okolišu, kao i gospodarstvo utemeljeno na znanju o servisima za zaštitu okoliša koje se na tome razvija. Kako bi se to olakšalo, Copernicus ima potpuno slobodnu, otvorenu politiku pristupa podacima koji su temelj za razvijanje različitih poslovnih aplikacija.
CAMS u ime Europske unije provodi Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF). Uz to, ECMWF provodi i C3S. ECMWF je nezavisna međuvladina organizacija za stvaranje i diseminaciju numeričkih vremenskih prognoza u 34 države članice, kao i države suradnice.