1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Snijeg, pa što?

DHMZ, 9. 11. 2017. - Snijeg je ove jeseni već padao! Štoviše, na meteorološkoj postaji Zavižan 23. 10. izmjeren je i značajan snježni pokrivač - visina snježnog pokrivača bila je 30 cm. Padanje snijega, ali i njegovo zadržavanje na tlu u studenom je uobičajena pojava, i to posebice u gorju. Stoga, zakonska obveza uporabe zimske opreme odnosno zimskih guma na motornim vozilima započinje 15. studenog. A ove će godine, prema našim prognozama, potreba za zimskom opremom preduhitriti zakonsku.

Ovaj je tjedan već bilo obilne oborine 6., 7. i 8. studenog, a i kraj tjedna te početak idućeg bit će obilježni novim obilnijim oborinama i prvim ovosezonskim ozbiljnijim snježnim pokrivačem.

Slika 1. ECMWF prognoza apsolutne topografije i temperature na 500 hPa izobarnoj plohi za utorak 14. 11. 2017.

Tijekom ponedjeljka u naše će se krajeve sa sjevera, u sklopu duboke doline, spustiti izrazito hladan zrak (slika 1.), a u Genovskom će se zaljevu formirati duboka ciklona koja će se, potom, nekoliko dana zadržavati nad Italijom i Jadranom te popunjavati.

Nakon uglavnom suhe subote, u nedjelju će, s jačanjem juga, izraženije kiše već biti krajem dana, a u noći na ponedjeljak kiša će prijeći u snijeg u višem gorju. Prema sadašnjim prognostičkim materijalima (slika 2.) do utorka će u višim predjelima gorske Hrvatske pasti između 15 i 30 cm snijega, a u dijelovima Like vrlo vjerojatno i oko 50 cm. Snijega prolazno može biti u nekim nizinama unutrašnjosti te duž obale i na otocima nošenog jakom i olujnom burom koja će zapuhati u ponedjeljak na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, no s obzirom da je tlo još razmjerno toplo on će se brzo topiti.

Dakle, početak idućeg tjedna obilježit će vrlo dinamično vrijeme, obilna oborina, snijeg i zimski uvjeti posebice u gorju te jak i olujan vjetar. Detaljnije prognoze bit će dostupne idućih dana kao i upozorenja na opasne vremenske pojave koje možete pratiti putem Meteoalarma i Izvješća Pomorskog meteorološkog centra DHMZ a, a nekoliko puta dnevno osvježavane prognoze na našoj stranici.

Padanje snijega u studenom je uobičajena pojava, no, ipak, prvi ozbiljniji snijeg, a osobito mjestimična obilna oborina koja je vrlo vjerojatna početkom idućeg tjedna (nakon već dosta kišovitog ovog tjedna) te jak i olujan vjetar zaslužuju dodatnu pozornost. Treba naglasiti da će osim u unutrašnjosti poprilično hladno idući tjedan biti i na Jadranu. Stoga, ukoliko planirate putovanje svakako pripremite zimsku opremu, a računajte i na gužve kod vulkanizera u idućim danima. Sretno!

Slika 2. Prognoza ECMWF-a za 24-satni akumulirani snijeg do termina 14. 11., 15. 11. i 16. 11. u 00 UTC.
Slika 3. Prognoza ECMWF-a visine snježnog pokrivača (animirana slika).