1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


In memoriam

Josip Juras
dr. sc. Josip Juras
(22. 6. 1936. - 7. 10. 2019.)

Nakon kratke i teške bolesti 7. listopada 2019. napustio nas je naš dragi profesor, kolega i prijatelj Josip (Joško) Juras.

Rođen je u Splitu 22. lipnja 1936., a djetinjstvo je proveo na Silbi i Lošinju. Odrastanje uz more i ljubav prema njemu, bit će, kako će i sam jednom reći razlog zašto je za poziv izabrao meteorologiju. Diplomirao je 1962. na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu, gdje je 1976. magistrirao te 1996. doktorirao s temom Metode za procjenu vremenske promjenljivosti količina oborine.

Od 1962. do 1978. radio je u Državnom hidrometeorološkom zavodu, a zatim u Oblasnom meteorološkom centru Zagreb (do 1986.) gdje je neko vrijeme bio ravnatelj. Edukacijom se počeo baviti 1978. kada je kao vanjski suradnik studentima Geofizičkog odsjeku PMF-a počeo predavati kolegij Sinoptička meteorologija. Od 1986. do umirovljenja 2001. bio je zaposlen na Geofizičkom odsjeku te predavao kolegije Klimatologija i Statističke metode u geofizici. Nama, njegovim nekadašnjim studentima u sjećanju su ostala emotivna i zanosna predavanja kojima je strasno prenosio znanja. Njegovi radovi citirani su u vrhunskim statističkim udžbenicima, a 2015. dobio je nagradu za životno djelo Hrvatskog meteorološkog društva. Meteorologija je bila njegova profesija i hobi. Područja kojima se možda najviše bavio bila su - praćenje klime i verifikacije prognoza vremena.

Iako je na DHMZ-u radio tek mali dio svog bogatog radnog vijeka nikada nije prekidao veze s nama. Bio je redovan sudionik znanstveno-stručnih skupova koje smo organizirali te uvijek davao konstruktivne prijedloge poboljšanja dobivenih rezultata. Nesebično i rado je darovao kolegama i prijateljima stručne knjige iz svoje biblioteke svjestan koliko je za napredak važno dijeljenje i širenje znanja. Redovito je pratio publikacije DHMZ-a i mrežne stranice te su mnogi naši produkti, posebice u rubrici Klima nastali zahvaljujući idejama i viziji koju je profesor podijelio s nama.

Profesor Juras bio je prepun ideja za čiju je realizaciju jedan ljudski vijek prekratak. Pamtit ćemo njegov entuzijazam, britak i vitalan istraživački um, skromnost i smisao za humor. Njegovim odlaskom hrvatska meteorologija izgubila je još jednog svog velikana no obzirom da je bio nesebičan u dijeljenju znanja i ideja njegova djela nastavit će živjeti u radovima onih koji su s njim surađivali, voljeli ga i cijenili – njegovi studenti, kolege i prijatelji.

Zbogom kapetane, neka ti je mirno more!

Mladi Josip u čamcu
Profesor za radnim stolom
Profesor na planinarenju