1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Krenuo EU projekt VEPAR

DHMZ, 9. 9. 2019. - Na svečanosti obilježavanja Dana Hrvatskih voda održanoj u petak 6. rujna 2019. u Zagrebu potpisan je ugovor “Projekt unaprjeđenja negrađevinskih mjera upravljanja rizicima od poplava u Republici Hrvatskoj - Vodno-Ekološko Praćenje, Analize i Rješenja – VEPAR“. Ugovor su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Ovaj EU projekt će provoditi Hrvatske vode (korisnik) i Državni hidrometeorološki zavod (projektni partner).

Cilj projekta je poboljšati koordinirano upravljanje rizicima od poplava i smanjiti rizike od pojave poplava provedbom negrađevinskih mjera. U konačnici to znači povećati zaštitu života, zdravlja i imovine stanovništva poplavama potencijalno ugroženih područja.

Unutar aktivnosti koje čine provedbu Projekta, aktivnosti u kojima sudjeluje DHMZ su:

  • Prikupljanje i analiza podataka za upravljanje rizicima od poplava
  • Unaprjeđenje sustava za prognoziranje poplava
  • Unaprjeđenje sustava za hidrološko praćenje površinskih voda
  • Analiza svih provedenih aktivnosti I. faze i izrada programa radova za sljedeću fazu Programa
  • Upravljanje projektom

Ukupna vrijednost je 250.100.545,00 kuna, od čega će se 85 % financirati sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj unije. Projekt VEPAR se realizira u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020., a predviđeno trajanje je četiri godine.