1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Obilna oborina i krajem tjedna

DHMZ, 8. 12. 2022. - Prosinac je već u mnogim krajevima bio vrlo kišovit, lokalno i s grmljavinskim nevremenima, tučom i pijavicama. Najviše je oborine od početka mjeseca palo na dijelu sjevernog Jadrana, primjerice u Krku gdje je oboren apsolutni dnevni maksimum od početka mjerenja, a do četvrtka 8. 12. ujutro već je izmjereno 296 litara po četvornom metru (slika 1.).

Slika 1. Akumulirana oborina od početka mjeseca do 8. 12. 2022. u 06 UTC

Promjenljivo vrijeme nastavlja se i idućih dana zbog premještanja prostrane ciklone koja do nas stiže iz zapadnog Sredozemlja, a čije je porijeklo s Atlantika zbog čega povlači veliku količinu vlage. Sekundarni centar niskog tlaka stvarat će se i nad Jadranom (slika 2.) te pojačavati oborinske procese. Sustav će se nad našim područjem zadržavati sve do početka sljedećeg tjedna. Najviše oborine do kraja tjedna past će na Jadranu i u predjelima uz Jadran, mjestimice i više od 150 mm (slika 3.). Također potkraj subote i u noći na nedjelju počet će pritjecati i znatno hladniji zrak pa će kiša prelaziti u susnježicu i snijeg te se do nedjelje navečer očekuje i stvaranje znatnijeg snježnog pokrivača, ponajprije u gorju (vrlo vjerojatno i više od 20 cm). Snijega će prolazno biti i u nizinama, ponajviše središnje i istočne Hrvatske, ponegdje moguće i uz stvaranje snježnog pokrivača.

Na Jadranu će biti vjetrovito uz jako, ponegdje i olujno jugo koje će već potkraj subote okretati na buru, prvo na sjevernom dijelu.

Slika 2. Prizemno polje tlaka zraka i frontalni poremećaji za 9. 12. i 10. 12. 2022. u 12 UTC (izvor DWD)
Slika 3. Akumulirana oborina (mm) u razdoblju od 8. 12. do 12. 12. 2022. u 00 UTC prema ECMWF prognostičkom modelu

Hidrološka prognoza do kraja tjedna

Tijekom četvrtka i noći na petak (8. - 9. 12. 2022.) prognozirane su intenzivne i obilne oborine na području srednjeg Jadrana i njegove unutrašnjosti, te je potrebno upozoriti na moguću lokalnu pojava bujičnih i urbanih poplava na navedenim područjima.

Tijekom jutra i prijepodneva u petak (9. 12. 2022.) se nastavlja intenzivna i obilna oborinska epizoda koja će obilježiti ovaj vikend, prvo na predjelu sjevernog Jadrana, širem području Rijeke i Gorskom kotaru. Kasnije tijekom petka intenzivna i obilna oborina može se očekivati na području gotovo cijelog Jadrana, njegovog zaleđa, Gorskog kotara i Like, što posljedično može izazvati lokalne urbane i bujične poplave, te poplavljivanja krških polja na tim područjima. Posebno valja istaknuti područje Rijeke i šire okolice sa zaleđem gdje možemo očekivati iznimno velike količine oborina.

Takvo stanje i navedeno upozorenje trebalo bi prema danas dostupnim prognozama obilježiti cijeli vikend (slika 3.) tijekom koje će obilne oborine ugrožavati cijelo jadransko područje sa zaleđem te Liku I Gorski kotar. Kako povremena kišna razdoblja traju već neko vrijeme, teren je uglavnom zasićen te mu je smanjena mogućnost zadržavanja vode što može dovesti do lakšeg i bržeg tečenja površinskog tečenja, a naročito u urbanim sredinama.

Potrebno je istaknuti i prognozirani porast vodostaja rijeka, kojima će se zbog dosadašnje akumulirane količine oborine povećati dotoci, osim na ranije spomenutom području, i u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj odnosno na slivu Save i jadranskim rijekama.

Detaljnije meteorološke i hidrološke prognoze te upozorenja na opasne vremenske i hidrološke pojave možete naći na mrežnim stranicama DHMZ-a.