1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Nakon zatišja - nove zimske nedaće

DHMZ, 7. 2. 2012. - Prvi je snježni val za nama i slijedi prolazno zatišje. Barem što se padanja snijega tiče jer vrlo jak i olujan vjetar još uvijek raznosi napadali snijeg i otežava prokrčivanje zametenih područja.

Danas do kraja dana i noćas očekuje se djelomično razvedravanje te će sutra i u četvrtak biti suho i barem djelomice sunčano. Međutim, vedra noć i snijeg na tlu preduvjeti su za jako noćno ohlađivanje tla, pa će jutro u srijedu te naročito u četvrtak biti iznimno hladno.

Pritom će se temperatura u Zagori spuštati do -15 °C, u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj do -18 °C, a na istoku je mjestimice moguća i najniža temperatura od oko -20 °C.

I u priobalju iznimno hladno. Minimumi će primjerice uz obalu sjevernog i srednjeg Jadrana biti oko -10 °C, na otocima do -5 °C, a samo će se na krajnjem jugu zemlje zadržati oko 0 °C, nerijetko i u malome plusu.

Svakako valja imati na umu da vjetar pojačava osjet hladnoće, pa će se uz umjerenu i jaku buru u gorju i na obali doimati jednako hladno kao u unutrašnjosti. Za ilustraciju, za četvrtak ujutro predviđena temperatura zraka u Šibeniku je oko -8 °C, a srednja brzina bure oko 15 km/h. U takvim vjetrenim uvjetima doimat će se kao da je -15 °C, dakle, jednako hladno ili čak hladnije nego u unutrašnjosti.

Naravno, ne treba posebno isticati da će se u takvim uvjetima snijeg na tlu pretvoriti u led, i tamo gdje dosad nije.

Dalje, u noći s četvrtka na petak očekuje se novo jače naoblačenje pa će jutra ponovno biti manje hladna. Ali će zato tijekom petka i subote opet biti snijega, ponovno mjestimice obilnog. Naime, u sjeverozapadnoj se Hrvatskoj očekuje novih petnaestak centimetara, na istoku do 30 cm, u gorskim predjelima (uključujući i ponovno naglašavajući Zagoru, odnosno Imotsku i Vrgoračku krajinu) moguće oko 40 cm novog snijega i opet s vrlo jakom burom i svim nedaćama koje ta kombinacija donosi.

I to nije sve. U subotu će u najjužnijem dijelu zemlje zapuhati jugo, na tom će području prolazno zatopliti, pa postoji mala vjerojatnost da uz snijeg prolazno bude i kiše koja će se lediti na tlu i predmetima.

Prema svemu sudeći, oborine će do nedjelje prestati, djelomice će se razvedriti, pa će i početkom idućega tjedna jutra ponovno biti iznimno hladna. Iako bi se i u nastavku veljače trebalo zadržati razmjerno hladno, ponavljanje ovakvih iznimnih zimskih uvjeta nije izgledno.

Dunja Mazzocco Drvar i Tanja Renko