1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Projekt METMONIC: Postavljena je prva meteorološko-oceanografska plutača

DHMZ, 6. 6. 2022. - Dovršeno je sidrenje i počelo testiranje prve meteorološko-oceanografske plutače na otvorenom moru na lokaciji kod Viškog kanala, na dubini sidrenja 105 metara. To je prva od pet plutača koje Državni hidrometeorološki zavod postavlja na otvorenom moru u teritorijalnim vodama Republike Hrvatske kroz strukturni projekt METMONIC.

Plutače se sidre na morsko dno sustavom s dvije sidrene linije maksimalne udaljenosti od 200 metara. Sidrenje ostalih plutača obavit će se tijekom sljedećih tjedana, ovisno o meteorološkim uvjetima i stanju mora, i to na dubinama od 47 do 211 m duž otvorenog mora. Preostale četiri meteorološko-oceanografske plutače sidrit će se na lokacijama kod Palagruže, Molunat-Dubrovnik, Kvarner-Unije, Blitvenica-Žirje.

Plutače su samostalni objekti na moru koji na sebi nose sustave za mjerenja meteoroloških parametra, površinskih i dubinskih oceanografskih parametara, te pomorsku navigaciju, električno napajanje i telekomunikacije. Na plutačama su instalirani dualni meteorološki senzori, valomjeri površinskih valova mora, te strujomjeri koji sondiraju morske struje do dubina 150 m. Mreža mjerenja mora DHMZ-a trenutno je najmoderniji sustav mjerenja meteorološko-oceanografskih prilika na cijelom Jadranu.

Podacima s plutača omogućit će se monitoring Jadrana u realnom vremenu te će se značajno poboljšati usluge DHMZ-a u zadacima pomorske meteorološke službe.

Plutače su po Pomorskom zakoniku RH – objekti sigurnosti pomorske plovidbe i emitiraju mjerene parametre putem radio, GSM i satelitskih telekomunikacija. Podatke mjerenja odašiljat će u realnom vremenu svim brodovima s AIS radio sustavima u određenom radijusu. Svjetlosna signalizacija i pasivni radarski reflektor na plutačama ujedno će značajno pridonijeti sigurnosti na moru.

Svrha Projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH - METMONIC je uspostavljanje suvremenog i kvalitetnog sustava automatskih prizemnih meteoroloških postaja, oceanografskih plutača i daljinskih sustava mjerenja atmosfere na ukupno 450 postaja za 100 % pokrivenost teritorija Republike Hrvatske meteorološkim mjerenjima. Ukupna procijenjena vrijednost projekta je 343.914.506,50 kuna (45.251.908,75 eura), a financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj (85 %) i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (15 %).