1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


WMO podržava nove inicijative za prilagodbu nepogodama u jugoistočnoj Europi

DHMZ, 5. 10. 2016. - Novi sustav za rana upozorenja na opasne meteorološke i hidrološke pojave za područje jugoistočne Europe povećat će otpornost na poplave, odrone, sušu i toplinske valove kojima je ova regija često izložena.

Novi sustav, nazvan Savjetodavni sustav za rana upozorenja na opasne meteorološke i hidrološke pojave za područje jugoistočne Europe (SEE-MHEWS-A), snabdjet će operativne prognostičare efikasnim i provjerenim alatima za prognoziranje opasnih vremenskih pojava i njihovih mogućih posljedica. Na jedinstvenoj virtualnoj platformi, sustav će omogućavati pribavljanje pravovremenih prognoza i upozorenja izdanih državnoj upravi koja na temelju istih donosi odluke o potencijalnim ugrozama. Također će osigurati jedinstvenu operativnu platformu koja će omogućiti da donošenje odluka o umanjivanju rizika od nepogoda bude standardna procedura u zemljama regije na svim razinama.

Sustav će funkcionirati kao platforma za suradnju prognostičara iz 20 različitih zemalja koji mogu zajedno raditi na prepoznavanju potencijalnih ugroza i njihovih posljedica, posebno kada je istima izloženo više država.

"Jugoistočna Europa bila je izložena značajnom broju ozbiljnih meteoroloških i hidroloških događaja posljednjih godina", rekao je glavni tajnik Svjetske meteorološke organizacije Petteri Taalas povodom pokretanja novog projekta 5. listopada 2016. u Zagrebu.

"Obilne kiše izazivaju poplave i odrone. Suše povećavaju opasnost od šumskih požara. Stanovništvo je izloženo produljenim valovima vrućine i hladnoće. Svjedoci smo opasnih grmljavinskih oluja i tuče. Sve ove prirodne katastrofe imaju teške posljedice: nestanak ljudskih života, uništavanje imovine i infrastrukture kao i otežani rad javnih službi", rekao je gospodin Taalas.

"Sustav za rano upozoravanje na raznovrsne vremenske nepogode u državama jugoistočne Europe plod je nekolicine posljednjih projekata u regiji kojima je cilj bio umanjivanje rizika od nepogoda. Ovaj sustav ujedno naglašava potrebu i prednosti bliske regionalne suradnje jer vrijeme, klima i voda ne poznaju granice", rekao je Ivan Čačić, predsjednik Regije VI (Europa) WMO-a i stalni predstavnik Republike Hrvatske u WMO-u.

"Za očekivati je da će učestalost vremenskih i klimatskih ekstrema u budućnosti značajno rasti. Toplinski valovi, suša i obilna oborina sve će se češće pojavljivati i postajati sve razornijima. Sve će to povećati potrebu za poboljšanim ranim upozorenjima u sredinama koje su izložene ovakvim prirodnim katastrofama jednako kao i potrebu za pojačanom spremnošću takvih zajednica na prilagodbu", rekla je Nataša Strelec Mahović, ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Projekt financira USAID i Američki ured za podršku pri inozemnim nepogodama (Office of U.S. Foreign Disaster Assistance), a provodit će se u suradnji s Finskom meteorološkom službom (FMI).

Prethodni su projekti pokazali da postoji potreba za jačanjem regionalne suradnje u svrhu premošćivanja procjepa između prognoza i izdavanja upozorenja na nacionalnom i regionalnom nivou, posebno u međugraničnim područjima.

Ciljevi projekta su:

  • jačanje regionalne suradnje kroz snaženje nacionalnih, regionalnih i globalnih mogućnosti za razvojem kvalitetnijih hidrometeoroloških prognoza, savjeta i upozorenja koje će pridonijeti spašavanju života i smanjivanju ekonomskih gubitaka i šteta
  • jačanje nacionalnih sustava ranog upozorenja na meteorološke i hidrološke nepogode izradom regionalnih i podregionalnih alata za opažanje, motrenje i predviđanje te dostupnošću podataka i drugih pogodnosti državama učesnicama
  • implementacija učinkovitih prognoza i kapaciteta za upozorenje na rizike koji vlade, službe za upravljanje nepogodama, humanitarne ustanove i javne službe opskrbljuju kvalitetnijim informacijama nužnim u odlučivanju
  • usklađene prognoze i upozorenja unutar nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi posebno u međugraničnim područjima regije
  • povećanje operativnih sposobnosti osoblja nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi.

Svjetska meteorološka organizacije je mjerodavni glas sustava Ujedinjenih naroda o vremenu, klimi i vodi.

public.wmo.int

Za dodatne informacije kontaktirajte:
Milana Dacića, Predstavnika za Europu pri WMO, E-mail: mdacic(at)wmo.int ili see-mhews-a(at)wmo.int
Natašu Strelec Mahović, ravnateljicu DHMZ-a, E-mail: strelec(at)cirus.dhz.hr Mobile : +385 (0)99 2730 912.

Dodatne informacije možete naći na poveznici http://public.wmo.int/en/projects/see-mhews-a