1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Izabran novi glavni tajnik Svjetske meteorološke organizacije

DHMZ, 5. 6. 2015. - Profesor Petteri Taalas, ravnatelj Finske meteorološke službe, novi je glavni tajnik Svjetske meteorološke organizacije (WMO) izabran na mandat od četiri godine. Izglasan je dvotrećinskom većinom na XVII. Kongresu WMO koji se od 25. svibnja do 12. lipnja 2015. održava u Ženevi.

"Važnost WMO i nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi raste zbog sve učestalijih katastrofa u svim dijelovima svijeta", rekao je profesor Taalas povodom nominacije. "Usluge pravovremenog upozoravanja ključne su u zaštiti ljudskih života i imovine. U nekoliko zemalja članica WMO također postoji velika potreba za znanstvenim znanjima o prilagodbi klimatskim promjenama i upravljanju vodnim resursima. Visoko sam motiviran za rad za učinkovitu i uslugama orijentiranu WMO."

Osim glavnog tajnika, na kongresu su izabrani i predsjednik, te potpredsjednici WMO. Gospodin David Grimes iz Kanade ponovo je izabran za predsjednika WMO, a ponovo su izabrani i profesor Antonio Divino Moura iz Brazila za prvog, dr. sc, Mieczyslaw S. Ostojski iz Poljske za drugog i gospodin Abdalah Mokssit iz Maroka za trećeg potpredsjednika WMO.

Profesor Taalas na dužnost stupa 1. siječnja 2016. godine, kada će zamijeniti gospodina Michela Jarraouda kojem će 31. prosinca 2015. isteći treći mandat u svojstvu glavnog tajnika WMO i kojem je na kongresu za zasluge u WMO dodijeljena titula glavnog tajnika emeritusa.

Detaljna nominacija profesora Taalasa s životopisom dostupna je ovdje.