1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Upozorenje na hladni val

DHMZ, 5. 01. 2017. - Zbog pritjecanja hladne zračne mase polarnog porijekla, idućih dana u Hrvatskoj, a i u susjednim zemljama očekujemo produljeno razdoblje iznimne zimske hladnoće koja će biti praćena mjestimičnim snijegom, jakim i olujnim vjetrom u unutrašnjosti, a na Jadranu olujnom i orkanskom burom.

Posebno se mora naglasiti upozorenje za priobalje, a osobito za Dalmaciju gdje se očekuje iznimna hladnoća s maksimalnim temperaturama ispod 0 °C, pri čemu će jak, olujni i orkanski vjetar znatno pojačati osjećaj hladnoće.

U unutrašnjosti će se temperatura tijekom noći spuštati do -15 °C, lokalno i oko -20 °C, a dnevne vrijednosti mogu biti osjetno ispod -5 °C. Puhat će jak i olujan sjeverac, od subote će slabjeti.

Uvjeti za poledicu i smrzavanje predmeta i objekata bit će vrlo izraženi, čak i u priobalju, a moguće je i smrzavanje mokrih i vodenih površina.

Povremeno su moguće uglavnom slabe oborine, u unutrašnjosti snijeg, a snijega nošenog jakom burom može biti i duž obale i na otocima.

Maksimum intenziteta hladnog vala predviđa se od petka do nedjelje ujutro.

Postupno ublažavanje zimskih uvjeta očekuje se tek u prvoj polovini idućeg tjedna.

Služba za vremenske analize i prognoze