1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Upozorenje na hladni val

DHMZ, 4. 01. 2017. - Zbog pritjecanja hladne zračne mase polarnog porijekla, idućih dana u Hrvatskoj, a i u susjednim zemljama očekujemo razdoblje iznimne zimske hladnoće koja će biti praćena mjestimičnim snijegom, na Jadranu i neverama, a osobito u Dalmaciji i orkanskom burom.

Posebno se mora naglasiti upozorenje za priobalje, a osobito za Dalmaciju gdje se očekuje PRODULJENO razdoblje iznimne hladnoće s maksimalnim temperaturama ispod 0 °C, pri čemu će jak, olujni i orkanski vjetar znatno pojačati osjećaj hladnoće, ali i doprinijeti smrzavanju mokrih i vodenih površina.

U unutrašnjosti će se temperatura tijekom noći spuštati do -15 °C, lokalno i do -20 °C, a dnevne vrijednosti mogu biti osjetno ispod -5 °C, praćene jakim sjevernim vjetrom. Treba naglasiti da će vjetrovito vrijeme potrajati sve do subote, kada se očekuje postupno smirivanje vjetra. Uvjeti za poledicu i smrzavanje predmeta i objekata bit će vrlo izraženi.

Prolazne oborine očekuju se na prijelazu sa srijede na četvrtak, te ponovno izglednije početkom sljedećeg tjedna. U unutrašnjosti će uglavnom biti u obliku snijega, a malo snijega nošenog jakom burom može pasti i duž obale i otoka.

Maksimum intenziteta hladnog vala predviđa se u petak i subotu.

Postupno ublažavanje zimskih uvjeta očekuje se tek u prvoj polovini idućeg tjedna.

Služba za vremenske analize i prognoze