1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Sutra prolazno smirivanje, no za vikend već ponovno oborine, lokalno i obilnije

Početak studenog nam donosi promjenljivo vrijeme

DHMZ, 3. 11. 2016. - U noći od srijede na četvrtak (2. - 3. studenog) premještanje frontalnog poremećaja i ciklone (slika 1.) preko naših krajeva za posljedicu je imalo vjetrovito i kišno vrijeme. Kiša je mjestimice bila i obilnija (slika 2.), primjerice u Crnom Lugu kod Risnjaka 24- satna količina oborine izmjerena danas u 7 sati bila je 67 litara po četvornom metru. U Dalmaciji je bilo izraženijih pljuskova. Lokalno je u kratko vrijeme tijekom prijepodneva pala znatnija količina kiše zbog čega je bilo problema u otjecanju oborinske vode pa je primjerice u Makarskoj bilo poplavljenih prometnica. Također, uz pritjecanje hladnog zraka u višim slojevima atmosfere jutros je na Medvednici padao snijeg, a na sjevernom i srednjem Jadranu zapuhala je jaka, na udare i olujna bura zbog čega je bilo i problema u prometu u priobalju.

Slika 1. Prognozirano polje prizemnog tlaka zraka i fontalni poremećaji, 3. 11. 2016., 13 sati
Slika 2. 24 satna količina oborine izmjerena u 7 sati
Slika 3. EUMETSAT RGB satelitska slika, 3.11.2016. 9 UTC

Razvedravanje sa sjevera je već započelo u četvrtak prijepodne (slika 3.) pa će sutra, u petak, u unutrašnjosti biti djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, a ujutro mjestimice i maglu. Na Jadranu sunčanije, osim na južnom dijelu, gdje uz više oblaka ponegdje može biti i kiše. Vjetar slab, poslijepodne do umjeren jugozapadni i jugoistočni. Na Jadranu mjestimice umjerena, još ujutro na sjevernom dijelu i jaka bura, poslijepodne će okrenuti na jugozapadnjak i jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka od -2 °C do 2 °C, na Jadranu od 7 do 12 °C. Najviša dnevna od 8 °C do 12 °C, na Jadranu između 13 °C i 18 °C.

Slika 4. Znakovna prognoza vremena za sutra, 4. 11. 2016.

Polje visokog tlaka zraka kratko će utjecati na vrijeme. Već od vikenda s približavanjem ciklone sa sjeverozapada i stvaranjem nove u Genovskom zaljevu vrijeme će se znatnije promijeniti. Subota će već biti oblačnija uz povremenu kišu na Jadranu i predjelima uz njega, a probleme će stvarati i jako, u nedjelju i olujno jugo. Već u subotu lokalno obilnija kiša moguća je na dijelu sjevernog Jadrana, ponajprije na širem riječkom području, dok je u nedjelju vrlo vjerojatna mjestimična obilna kiša duž većeg dijela obale i u gorju. Dosta je izgledno da će u navedenim predjelima pasti količine od 50 do čak 150 litara po četvornom metru.

S prolaskom ciklone, na njezinoj stražnjoj strani, stići će hladan zrak, a kako će visinsko strujanje i dalje biti jugozapadno i južno donoseći veće količine vlage s područja Sredozemlja vrlo promjenljivo bit će i u prvoj polovini idućeg tjedna pa se može očekivati prelazak kiše u snijeg, i to ne samo u gorju, već i u nizinama.

Dakle, pred nama je dosta turbulentno razdoblje što se tiče vremena te povremeno valja računati na probleme koji mogu izazvati obilnija oborina, jak i olujan vjetar, posebice na moru, a možda i prvi ozbiljniji ovosezonski snijeg!

Slika 5. ECMWF prognoza apsolutne topografije i temperature na 500 hPa izobarnoj plohi za nedjelju ujutro 6. 11. 2016.
Slika 6. Prognozirana akumulirana količina oborine modelom ECMWF u razdoblju od 6. 11. 2016. u 00 UTC do 7. 11. 2016. u 00 UTC.