1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Završen IPA projekt Inovativna meteorološka podrška upravljanju energijom vjetra

DHMZ, 3. 7. 2015. - Završna konferencija IPA projekta Inovativna meteorološka podrška upravljanju energijom vjetra (engl. Weather Intelligence for Wind Energy - WILL4WIND) održana je od 10. do 11. lipnja 2015. u Solarisu pored Šibenika. Na skupu su sudjelovala 73 predstavnika hrvatskog gospodarstva, industrije i akademske zajednice iz 33 institucije i tvrtki zainteresiranih za interdisciplinarnu suradnju stručnjaka iz područja meteorologije i energije vjetra u Hrvatskoj.

Skup je započeo uvodnim riječima predstavnika Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), nositelja projekta, doc.dr.sc. Kristiana Horvatha, voditelja projekta i dr.sc. Branke Ivančan-Picek te prof.dr.sc. Davora Škrleca, zastupnika u Europskom parlamentu. Izlaganja su imali predstavnici Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta elektrotehnike i računarstva, partnera na projektu, te suradnih institucija: Hrvatskog operatora prijenosnog sustava d.o.o., Energetskog instituta Hrvoje Požar i tvrtke RP Global Projekti d.o.o., kao i drugi stručnjaci iz područja energetike, meteorologije i informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

Predstavljeni surezultati projekta WILL4WIND vezani za razvoj točnih i pouzdanih kratkoročnih prognoza vjetra za lokacije vjetroelektrana, proizvodnju vjetroelektrana u specifičnoj klimi vjetra u Hrvatskoj te ocjene pouzdanosti tih prognostičkih informacija. Nadalje, prikazani su i rezultati za konkretnu primjenu prognostičkih tehnologija u upravljanju hrvatskim elektroenergetskim sustavom i samim vjetroelektranama. Prezentirane su i važne teme za razvoj proizvodnje energije vjetra u Hrvatskoj: klima i atlas vjetra, hrvatska i europska energetska politika, nova hrvatska zakonska regulativa vezana za obnovljive izvore energije te društvena upravljivosti energije vjetra.

Detaljan program i prezentacije sa skupa možete pronaći ovdje.