1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Stiže ugriz prave zime

DHMZ, 3. 1. 2024. - Nakon rekordno tople godine na globalnoj razini, ali i u mnogim krajevima Hrvatske, u 2024. godinu ušli smo s iznadprosječnom toplinom. Prvi tjedan siječnja obilježile su manje promjene vremena, jer su se oblačni sustavi relativno brzo premještali preko Hrvatske u prevladavajućoj zonalnoj struji. Međutim, neuobičajeno toplom vremenu se ipak nazire kraj već sljedećeg vikenda.

Duboka dolina s vlažnim i hladnim zrakom približit će se našim krajevima s petka, 5. siječnja, na subotu, 6. siječnja, te će se u sklopu nje po visini stvarati ciklona s kojom će postupno početi pritjecati hladniji zrak sa sjevera kontinenta. Izraženije zahladnjenje stiže s nedjeljom, 7. siječnja. Hladan zrak zadržavat će se nad našim dijelom Europe i Sredozemlja barem do sredine idućeg tjedna kad će temperatura u srednjim i višim slojevima atmosfere postupno rasti, dok će se pri tlu taj porast osjetiti kasnije.

Slika 1. Temperatura (°C) i visina izobarne plohe (gpdam) AT 500 hPa za 6. siječnja 2024. u 00 UTC i 7. siječnja u 12 UTC. Izvor: ECMWF

Mjestimične kiše bit će i u četvrtak i u petak, ali glavnina oborine stiže za vikend. Pritom će već u petak 5. siječnja jačati jugo koje će u subotu biti vrlo jako i olujno, a s premještanjem ciklone iz Tirenskog u Jadransko more te padom tlaka zraka i visokim valovima može biti i poplavljenih riva. Jake kiše bit će osobito u drugom dijelu subote i u noći na nedjelju kada je uz pad temperature u gorju vrlo velika vjerojatnost naprije susnježice potom i snijega. S daljnjim zahladnjenjem te jačanjem sjeveroistočnog vjetra mokrog snijega, zatim i onog koji će se zadržavati na tlu bit će u nedjelju potkraj dana, u noći na ponedjeljak i u ponedjeljak u nizinama središnje i istočne Hrvatske. Potkraj subote jugo će na sjevernom Jadranu okrenuti na olujnu buru, koja će se u nedjelju širiti i po Dalmaciji, a uz nestabilnost atmosfere treba računati i na grmljavinu te poneku pijavicu na moru. Također, s burom može biti snježnih pahulja i na obali, uglavnom samo pod Velebitom. No detaljnija i pouzdanija prognoza za te dane slijedi u redovnim prognozama na mrežnim stranicama DHMZ-a.

Slika 2. Udari vjetra (m/s) u subotu 6. siječnja u 06 UTC i ponedjeljak 8. siječnja 2024. u 00 UTC. Izvor: ECMWF

Početkom drugog siječanjskog tjedna oborine će postupno prestati, ali će s djelomičnim razvedravanjem noći biti hladne. Vrijeme po buri zadržat će se barem do sredine tjedna.

Slika 3. Debljina snježnog pokrivača do utorka 9. siječnja 2024. u 00 UTC. Izvor: ECMWF

Planirate li putovanje za vikend svakako pratite prognozu i upozorenja na opasne vremenske pojave te budite spremni na zimske uvjete, posebice u nedjelju poslijepodne kada bi zbog bure na Jadranu te zbog snijega i vjetra u gorskom području moglo biti mnogobrojnih ograničenja i poteškoća u prometu.