1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Snježnoj kraljici vrijeme ide na ruku...

DHMZ, 3. 1. 2018. - Godina je počela uz pravo zimsko vrijeme. Iako je hladnoća početkom siječnja nešto što očekujemo treba naglasiti da će idućih dana biti prilično hladno, posebice na Jadranu gdje će osjećaj hladnoće povremeno dodatno pojačavati jaka i olujna bura.

Danas su zabilježeni olujni udari vjetra i u sjevernim kopnenim krajevima, primjerice na Bilogori. Duž obale je na nekim lokalitetima puhala na udare orkanska bura (izmjerni su udari bure u Jasenicama od 43,6 m/s, Makarskoj 42,9 m/s i u Splitu na Marjanu 40,7 m/s), a u Jasenicama je čak početkom dana i srednja brzina vjetra bila orkanska (Slika 1.).

Slika 1. Smjer i brzina vjetra na automatskoj postaji Jasenice od 2. 1. u 0 h do 3. 1. u 12 h i 40 min

Bura će u nastavku dana i sutra postupno slabjeti, prvo na sjevernom dijelu, zatim u Dalmaciji, a gotovo će sasvim oslabjeti u subotu (5. siječnja 2019.), no u nedjelju (6. siječnja 2019.) i ponedjeljak (7. siječnja 2019.) ponovno će biti razmjerno vjetrovito.

Kako će vjetar slabjeti, a s daljnim pritjecanjem izrazito hladnog zraka sa sjevera kontinenta (Slika 2.) sutra će biti još hladnije nego danas uz dosta često negativnu temperaturu duž obale pa i na otocima. Od subote će danju biti toplije, no nastavit će se niz s razmjerno hladnim noćima zbog čega će mjestimice na snazi biti umjerena pa i velika opasnost od hladnoće koja može djelovati na zdravlje.

Slika 2. Prognoza modela ECMWF-a za temperaturu zraka i geopotencijalnu visinu na 500 hPa od 3. siječnja 2019. u 06 UTC do 7. siječnja 2019. u 18 UTC

Niska temperatura, osim po zdravlje, može idućih nekoliko dana prouzročiti i druge probleme, posebice u predjelima gdje može doći do smrzavanja tekućina što je posebno važno zbog opskrbe pitkom vodom i sl.

Snježna kraljica

Hladno vrijeme ove godine ide na ruku pripremama za Snježnu kraljicu. U dane natjecanja također će biti hladno, danju će temperatura biti između -4 °C i 1 °C. Uz promjenljivu naoblaku bit će i povremenih većinom slabih oborina, snijega i susnježice. Vjetar će biti slab do umjeren, prolazno na nekim izloženim dijelovima staze i jak zapadni i sjeverozapadni, u nedjelju sjeverni. Uz prolazna naoblačenja također staza može povremeno biti i u oblaku što će utjecati na vidljivost.

Našim skijašima želimo puno uspjeha, svima vama koji idete navijati na Sljeme dobru zabavu, a HGSS-u što manje posla!