1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Forum o klimi

DHMZ, 2. 10. 2015. - U sklopu Festivala Francuske u Hrvatskoj danas se i sutra u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu održava Forum o klimi: Zajedničkim naporima u rješavanju izazova klimatskih promjena (Forum). Povod Forumu su dva važna događaja: 42. sjednica Međunarodnog odbora za klimatske promjene (IPCC) koja će se održati od 5. do 8. listopada 2015. u Dubrovniku i Konferencija UN-a o klimatskim promjenama (COP21) koja će se od 30. studenog do 11. prosinca 2015. održati u Parizu.
Glavni cilj Foruma je promicanje svijesti i rasprave u središnjoj i jugoistočnoj Europi o klimatskim promjenama u svim njihovim aspektima - praćenje, učinci, ublažavanje i prilagodba. Na Forumu će se održati okrugli stolovi i radionice uz sudjelovanje brojnih govornika iz zemlje i svijeta, s ciljem doprinosa oblikovanju strategija prilagodbe i ublažavanja učinaka klimatskih promjena.

Forum započinje okruglim stolom na temu Utjecaj klimatskih promjena u središnjoj i jugoistočnoj Europi na kojemu će govoriti dr. sc. Krešo Pandžić, zamjenik ravnatelja DHMZ-a i kontakt osoba IPCC-a za Hrvatsku, prof. dr. sc. Darko Koračin, klimatolog sa Splitskog Sveučilišta i Sveučilišta Nevada, prof. dr. sc. Mirko Orlić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu te mr. sc. Ivan Čačić, ravnatelj DHMZ-a i predsjednik Regionalne asocijacije VI (Europa) Svjetske meteorološke organizacije.

Forum je organiziran uz potporu Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj i hrvatskog Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Cjelovit program Foruma dostupan je ovdje.