1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Freddy – najdulji tropski ciklon u povijesti mjerenja

DHMZ, 2. 7. 2024. - Svjetska meteorološka organizacija (WMO) proglasila je tropski ciklon Freddy najdugotrajnijim tropskim ciklonom u povijesti mjerenja, budući da je trajao 36 dana. Freddy je u veljači i ožujku 2023. prešao bazen Indijskog oceana. Svoje je putovanje započeo nadomak sjeverozapadne obale Australije te je stigao sve do južne Afrike. U najpogođenijim zemljama odnio je velik broj ljudskih života i uzrokovao velike materijalne štete.

Međunarodni odbor stručnjaka WMO-a, koji je djelovao pod pokroviteljstvom Arhiva ekstremnih vremenskih i klimatskih pojava, proveo je detaljnu analizu i provjeru udaljenosti koje su prešla ta dva tropska ciklona te njihovih trajanja. Tropski ciklon Freddy trajao je 36 dana tijekom kojih je imao status tropske oluje ili viši status, što je odbor za procjenu priznao kao novi svjetski rekord u pogledu najduljeg trajanja tropskog ciklona.

Reanaliza trajanja tropskog ciklona pod nazivom John, zabilježene 1994. godine u sjevernom dijelu Tihog oceana, koja je dosad držala spomenuti rekord, pokazala je da je taj ciklon imao status tropske oluje ili viši status ukupno 714 sati odnosno 29,75 dana.

Analiza koju je proveo WMO pokazala je da je tropski ciklon Freddy prešao udaljenost od 12 785 km ± 10 km (7 945 milja odnosno 6 905 nautičkih milja) dok je imao status tropske oluje ili viši status. To znači da se nalazi odmah iza tropskog ciklona John, koja je prešao udaljenost od 13 159 km ± 10 km (8 177 milja odnosno 7 105 nautičkih milja) dok je imao status tropske oluje ili viši status. Perspektive radi, ta udaljenost iznosi gotovo 33 % Zemljina opsega.

Freddy je bio iznimni tropski ciklon u pogledu trajanja, ali i u pogledu sposobnosti preživljavanja više sudara s kopnom, što je nažalost imalo teške posljedice za stanovnike jugoistočne Afrike, izjavio je Chris Velden, član odbora i stručnjak za tropske ciklone/satelitsko praćenje sa Sveučilišta Wisconsin u SAD-u.

Ova istraga potvrda je iznimne pažnje s kojom WMO provjerava sva opažanja vremenskih pojava. Zahvaljujući toj vrlo temeljitoj procjeni možemo biti sigurni da se naši globalni podaci o svim vremenskim pojavama temelje na ispravnim mjerenjima, ustvrdio je Randall Cerveny, izvjestitelj WMO-a o ekstremnim klimatskim i vremenskim pojavama.

WMO će unijeti novi rekord u svoj Arhiv ekstremnih vremenskih i klimatskih pojava. U tom arhivu sadržani su podaci na svjetskoj razini o najvišim i najnižim temperaturama te količinama kiše, najtežem zrnu tuče, najdužem sušnom razdoblju, najsnažnijem udaru vjetra, najduljem bljesku munje i broju poginulih u vremenskim nepogodama. Tim podacima koriste se znanstvenici koji se bave proučavanjem povijesti vremenskih pojava, ali se njima sve više koriste i donositelji politika.

Ekstremne pojave koje se podnose na procjenu Arhivu ekstremnih vremenskih i klimatskih pojava WMO-a možemo smatrati 'snimkama stanja’ naše trenutačne klime. Moguće je i vjerojatno da će u budućnosti biti još ekstremnijih pojava. Kad takva opažanja budu zabilježena, WMO će formirati nove odbore za procjenu kako bi ih se analiziralo, objasnio je Randall Cerveny.

WMO-ov odbor za procjenu sastojao se od stručnjaka iz Centra za upozorenja na tropske ciklone u Melbourneu (Ured za meteorologiju, Australija), Regionalnog specijaliziranog meteorološkog centra (RSMC) La Réunion (Météo-France, Francuska), koji je prognozirao tropski ciklon Freddy, te znanstvenika iz Španjolske, Kanade, Hong Konga (Kina) i Sjedinjenih Država.

Njihovi su zaključci objavljeni na internetu u Glasniku Američkog meteorološkog društva (Bulletin of the American Meteorological Society).

Najvažniji utjecaji

Tropski ciklon Freddy prešao je bazen Indijskog oceana krenuvši od sjeverozapadne obale Australije te je udario u kopno Afrike nekoliko puta u razdoblju od 4. veljače do 14. ožujka 2023.

Budući da se dulje vrijeme zadržao u blizini kopna i nad kopnom, taj je ciklon uzrokovao štetu vrlo velikih razmjera, posebno na Madagaskaru te u Malaviju i Mozambiku.

U Malaviju je više od 1 200 osoba proglašeno mrtvima ili nestalima, a više od 2 100 ih je ozlijeđeno. U Mozambiku je razornim učincima ovog tropskog ciklona bilo pogođeno više od 1,3 milijuna osoba, pri čemu ih je više od 180 poginulo. Na Madagaskaru je prvim i drugim udarom ovog ciklona u kopno bilo pogođeno gotovo 200 000 osoba.

Šteta uzrokovana tropskim ciklonom Freddy procijenjena je na 481 milijun američkih dolara s pomoću modela Tropical Cyclone Explorer (TCE) agencije African Risk Capacity.

Upozorenja o oluji koja su unaprijed objavili WMO-ov Regionalni specijalizirani meteorološki centar (RSMC) La Réunion (Meteo-France) i nacionalne meteorološke i hidrološke službe pogođenih zemalja omogućila su mobilizaciju upravljanja katastrofama i humanitarnih zajednica unaprijed, uključujući evakuacije i razmještanje zaliha hrane unaprijed. Bez tih upozorenja broj ljudskih žrtava bio bi još veći.

Tropski ciklon Freddy bio je ogledni primjer kojim se ilustrira važnost UN-ove inicijative Rana upozorenja za sve, čiji je cilj obuhvatiti sve stanovnike Zemlje ranim upozorenjima u idućih pet godina. Zajedno sa svojim partnerima, WMO predano radi na ostvarenju tog cilja i na otklanjanju rizika koji se povezuju s ekstremnim vremenskim pojavama i klimatskim promjenama, što je jedan od najvećih izazova našeg vremena, izjavila je Anne-Claire Fontan, znanstvena suradnica na programu WMO-a koji se bavi tropskim ciklonima.

NASA navodi da je tropski ciklon Freddy oborio rekord u smislu najveće akumulirane energije ciklona (ACE) među svim olujama na južnoj Zemljinoj polutci u povijesti te da je njegova vrijednost ACE bila jednaka prosječnoj vrijednosti zabilježenoj tijekom cijele sezone uragana u sjevernom Atlantiku. Indeksom ACE mjeri se ukupna količina energije vjetra koja se povezuje s tropskim ciklonom tijekom cijelog njegovog trajanja.

WMO-ov odbor za procjenu pri proglašenju svojeg rekorda nije uzeo tu vrijednost u obzir.

Najvjerodostojnije putanje tropskog ciklona John (1994.) i Freddy (2023.). Brzina vjetra označena je u boji. Na umetnutim kartama prikazano je gibanje unazad u slučaju obaju tropskih ciklona

Procjena

Budući da je u slučaju obaju tropskih ciklona (Freddy i John) tijekom njihova trajanja povremeno dolazilo do slabljenja do statusa nižeg od tropske oluje, odbor je morao utvrditi bi li se vrijednosti trajanja i udaljenosti oluje sa statusom nižim od tropske oluje trebali uzeti u obzir u izračunima.

To se nije utvrđivalo u vrijeme pojave tropskog ciklona John 1994. godine. Odbor je odlučio da će u odlukama WMO-a o ekstremnim pojavama prihvatiti samo opažanja koja imaju status tropske oluje ili viši.

Odbor je prilikom svoje procjene ekstremnih pojava morao donijeti nekoliko odluka o podacima za tropski ciklon Freddy iz 2023., ali i o prihvaćenim ekstremnim vrijednostima zabilježenim za tropski ciklon John iz 1994. Nažalost, podaci o metodama kojima je izračunato točno trajanje tropskog ciklona John i točna udaljenost koju je on prešao izgubljeni su.

Tim je stoga rekonstruirao trajanje i prijeđenu udaljenost tropskog ciklona John na temelju najvjerodostojnijih podataka o njegovoj putanji koje su dostavili WMO RSMC Miami (Nacionalni centar za uragane (NHC), SAD), Zajednički centar za upozorenja o uraganima (JTWC) te WMO RSMC Tokio (Japanska meteorološka agencija (JMA)). Podatke o putanjama tropskih ciklona održava nekoliko WMO-ovih regionalnih specijaliziranih meteoroloških centara (RSMC), od kojih je svaki zadužen za svoju regiju.