1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


"Ožujak laže i snijegom maže, ispod snijega travu kaže"

DHMZ, 2. 3. 2016. - Promjenljivo vrijeme nastavlja se i u ožujku, a već sutra, približavanjem fronte sa zapada očekuje se i novo naoblačenje s oborinskom epizodom.

U noći će u zavjetrini Alpa nastati ciklona (Slika 1.) koja će se tijekom dana premještati na istok preko Hrvatske.

Slika 1. Prognoza apsolutne topografije i temperature na 925 hPa izobarnoj plohi modelom ECMWF-a za četvrtak ujutro (3. 3.)

Stoga će prevladavati oblačno s kišom, na Jadranu i pljuskovima praćenim grmljavinom, a u gorju te ponegdje u nizinama bit će i snijega. Na zapadu zemlje, ponajprije u Gorskom kotaru, Kvarneru te na širem karlovačkom području moguća je obilna oborina, a u Dalmaciji su mjestimice mogući intenzivniji pljuskovi. Na zapadu su izgledne količine od 30 l/m² do 40 l/m², a lokalno i više od 50 l/m². (Slika 2.).

Slika 2. Prognozirana akumulirana količina oborine modelom ECMWF u razdoblju od 3. 3. 2016. u 00 UTC do 4. 3. 2016. u 00 UTC.

Pritjecanjem hladnijeg zraka sa sjeverozapada kiša će ponegdje prijeći u susnježicu i snijeg, tijekom iduće noći u Gorskom kotaru, a sutra ujutro i prijepodne i u Lici. Susnježica i snijeg su uz naglo zahladnjenje mogući i ponegdje u unutrašnjosti Istre i Dalmacije te u središnjoj Hrvatskoj, a pokoja pahulja nošena burom vrlo je vjerojatna i na Kvarneru.

Snijeg će se zadržavati na tlu uglavnom u gorju, gdje do petka (4. 3.) mjestimice može pasti između 20 cm i 40 cm (Slika 3.). Stvaranje tanjeg snježnog pokrivača moguće je navečer i u središnjoj Hrvatskoj, no tamo se snijeg neće dugo zadržavati. Umjeren i jak vjetar stvarat će zapuhe, stoga treba biti pripravan i na otežane zimske uvjete na prometnicama u gorju.

Slika 3. Prognozirani akumulirani snijeg modelom ECMWF za 4.3.2016. u 00 UTC.

Bit će vjetrovito, tijekom noći na Jadranu će jačati jugo, a prolaskom centra ciklone i pripadne hladne fronte preko Jadrana (Slika 4) vjetar će okrenuti na na buru i sjeverozapadnjak, najprije na sjevernom dijelu. Pritom će jugo biti jako, mjestimice i vrlo jako, a bura na sjevernom Jadranu jaka, na udare olujna, posebice podno Velebita (Slika 5).

Slika 4. Prognoza prizemnog polja tlaka zraka i položaja atmosferskih sustava za 3.3.2016., u 12 UTC.
Slika 5. Prognozirani vjetar modelom ECMWF za 3. 3. 2016. u 09 UTC.

Prolazno vrlo jakog vjetra bit će i u unutrašnjosti, posebice u višim predjelima gdje nerijetko poslijepodne mogu biti zabilježeni i olujni udari.

Zbog nagle i brze promjene vremena DHMZ je za sutra izdao i niz upozorenja vidljivih na stranicama Meteoalarma (Slika 6), a posebna pomorska upozorenja izdao je i Pomorski meteorološki centar DHMZ-a

Slika 6. Upozorenja koja su u sklopu sustava Meteoalarm izdali prognostičari DHMZ-a za 3. 3. 2016.