1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Kakva nas zima očekuje?

DHMZ, 1. 12. 2015. - Kao što je studeni, prema još uvijek neslužbenim podacima, bio u većini krajeva iznadprosječno topao, slično će se nastaviti i u prvih desetak dana prosinca. To odmah nameće i pitanje kakva će nam biti zima koja prema klimatološkoj raspodjeli započinje danas, 1. prosinca.

Prema sezonskoj prognozi Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, pred nama je još jedna, što se temperature tiče, najvjerojatnije iznadprosječno topla zima. To ne znači da neće biti kraćih razdoblja hladnog vremena, odnosno razdoblja s ispodprosječnom temperaturom.

Što se oborine tiče, očekuje se količina oko uobičajene ili malo veća od toga. To također ne znači da ponegdje nije moguća količina manja od prosječne, ali i razdoblja s lokalno izraženijim viškom oborine. Pritom se u hladnom dijelu godine u sezonskim prognozama ne može precizirati tip oborine (kiša, snijeg, susnježica, kiša koja se smrzava na tlu) već samo prognozirati količina.

Ova prognoza u skladu je sa sezonskom prognozom Klimatskog foruma za jugoistočnu Europu (SEECOF) čiji je član i Hrvatska. Na prošlotjednom sastanku predstavnici nacionalnih meteoroloških službi zemalja jugoistočne Europe složili su se glede izgleda za nadolazeću zimu i objavili dokument koji se može preuzeti ovdje. Kao što se može vidjeti za područje Hrvatske predviđa se iznadprosječno topla zima uz veće pozitivno odstupanje srednje temperature od višegodišnjeg prosjeka u kopnenom dijelu. Količina oborina očekuje se u granicama prosjeka, uz malo veću količinu od uobičajene ponajprije u sjevernim kopnenim krajevima.

Sezonska prognoza je vrsta dugoročne prognoze i rezultat je interpretacije velike količine dostupnog prognostičkog materijala. Sezonska prognoza Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a ponajprije se odnosi na podatke dobivene računalnim modelom za dugoročnu prognozu, a koje DHMZ, kao predstavnik Republike Hrvatske, preuzima iz Europskog centra za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) čije je sjedište u Readingu, Velika Britanija. U obzir se uzimaju i dugoročne prognoze ostalih velikih meteoroloških službi iz Velike Britanije (Met Office), SAD-a (IRI, International Research Institute for Climate and Society, University of Columbia; CPC, NOAA) i Japana (JAMSTEC - Japanska meteorološka agencija).