1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Kratkom babljem ljetu stiže kraj

DHMZ, 1. 10. 2019. - Nakon duljeg razdoblja iznadprosječne topline i južine, Hrvatsku će zahvatiti izražena promjena vremena u srijedu i četvrtak, 2. i 3. listopada 2019. Mjestimice će biti obilne kiše i jakog vjetra, a temperatura zraka osjetno će se sniziti.

Sa sjeverozapada kontinenta približava se hladna zračna masa, a u Genovskom zaljevu formirat će se ciklona.

Animacija 1. Prognoza modela ECMWF za polje geopotencijala i temperature na plohi 500 hPa za razdoblje od 2. 10. u 12 UTC do 4. 10. u 00 UTC

U srijedu kasno poslijepodne frontalni sustav zahvatit će najprije sjeverni Jadran i zapadne predjele unutrašnjosti, a tijekom noći na četvrtak ciklona će prijeći nad Jadran i donijeti lokalno obilnu kišu. U ovakvim okolnostima moguće je i olujno nevrijeme s izraženim pljuskovima i grmljavinom.

a)

b)
Slika 2. Prognozirana količina oborine tijekom 24 sata za a) srijedu 2.10.2019. i za b) četvrtak 3.10.2019. (ECMWF model)

Tijekom srijede i četvrtka lokalno može pasti i više od 80 litara kiše po četvornom metru, osobito na Jadranu i područjima uz njega (Slika 2). Pritom postoji opasnost od lokalnog poplavljivanja i pojave bujičnih poplava, osobito u urbanim sredinama. Povremene će kiše biti u središnjim i istočnim krajevima, no ne očekuju se količine kao na Jadranu.

Osim oborine, pažnju treba usmjeriti i na vjetar jer će tijekom srijede na Jadranu puhati umjereno i jako jugo koje će u noći okrenuti najprije na sjeverozapadnjak, a zatim i buru. Podno Velebita bit će olujnih udara bure pa su izgledne poteškoće u cestovnom i pomorskom prometu. Poteškoće, iako manje, moguće su i u unutrašnjosti gdje će zapuhati umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar (Slika 3.).

Slika 3. Prognoza ALADIN modela za polje udara vjetra za 3. 10. 2019. u 09 UTC

Postupni prestanak oborine očekuje se već tijekom četvrtka, sredinom dana na sjevernom Jadranu i u zapadnoj unutrašnjosti, a krajem dana u ostalim predjelima.

S prolaskom hladne fronte, u naše će krajeve stići hladan zrak te će sljedećih dana temperatura zraka biti osjetno niža, osobito u gorskim područjima.

Prema trenutno dostupnim prognostičkim materijalima, za vikend je izgledno povoljnije i ponovno malo toplije vrijeme.

Za detaljnije i osvježene informacije o vremenu svakodnevno pratite našu vremensku prognozu i upozorenja na opasne vremenske pojave.