1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Sezonska prognoza za ljeto 2023.

DHMZ, 1. 6. 2023. - Nakon kišovitog svibnja, sve su oči uprte u prognozu za sljedeće mjesece, i što se količine oborine tiče, ali i temperature.

Prema dostupnom prognostičkom materijalu, klimatološko ljeto koje je danas započelo bit će toplije od prosjeka (prosjek 1981. - 2010.) uz veliku, na Jadranu i vrlo veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. Pozitivno odstupanje srednje mjesečne temperature od uobičajene izgledno je u sva tri mjeseca. Pritom je vjerojatnost za veće pozitivno odstupanje povećana na Jadranu, osobito u lipnju i kolovozu. Kod takvog signala može se zaključiti da se očekuje toplije danju, ali i noću, odnosno minimalna temperatura također će odstupati od prosjeka, moguće i znatno.

Također se za cijelu Hrvatsku može reći da ipak postoji vjerojatnost da će tijekom ljeta biti pojave toplinskih valova, no na sezonskoj skali ne može se prognozirati koliko će oni trajati ni kada će se dogoditi.

Stoga valja pratiti službene vremenske prognoze za kraće razdoblje (najviše tjedan dana unaprijed) koje će, bude li potrebno, sadržavati upozorenje na vrućinu. Iako se predviđa vrijeme toplije od prosjeka, svakako su mogući i prodori hladnog zraka (npr. prolaskom hladne fronte), odnosno kraća razdoblja s temperaturom oko ili čak nižom od uobičajene za ljetne mjesece.

Prognoza količine oborine mnogo je složenija od prognoze temperature, osobito na sezonskoj skali, pa je i njezina pouzdanost manja. A prema dostupnom prognostičkom materijalu, ukupna sezonska količina oborine predviđa se uglavnom oko klimatološkog srednjaka uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze. Signal za mjestimice više kiše od mjesečnog srednjaka postoji u srpnju, ponegdje i lipnju, a s obzirom na pljuskoviti karakter oborine uobičajen u toplom dijelu godine te lokalne faktore (orografija, blizina mora) velika je vjerojatnost za nejednoliko raspoređenu oborinu. Naime, ponegdje s pljuskom može pasti veća količina oborine – usporediva s tjednim, moguće i mjesečnim srednjakom (koji je primjerice u ljetnim mjesecima ponegdje u Dalmaciji relativno malen – npr. 20 do 30 mm), a ponegdje oborine mogu i izostati u duljem vremenskom razdoblju – nekoliko tjedana). I za prognozu ovakvih pojava tijekom ljeta valja pratiti prognoze za jedan ili dva dana unaprijed te upozorenja na opasne vremenske pojave.

S druge strane, u kolovozu postoji vjerojatnost za manjak oborine, ali to opet ne isključuje lokalne pljuskove.

Napomena:

Sezonska prognoza za ljeto 2023. u skladu je s prognozom klimatskog foruma za jugoistočnu Europu SEECOF i klimatskog foruma za Mediteran – MedCOF čija je članica Hrvatska.

Sezonska prognoza je vrsta dugoročne prognoze i rezultat je interpretacije velike količine dostupnog prognostičkog materijala. Sezonsku prognozu izrađuje Sektor za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.