1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


U Dubrovniku završene druga i treća agrometeorološka radionica iz programa Hrvatskog agrometeorološkog društva "Agrometeorologija u službi korisnika"

DHMZ, 1. 4. 2014. - U okviru programa Hrvatskog agrometeorološkog društva "Agrometeorologija u službi korisnika", 22. i 24. ožujka 2014. u Dubrovniku su održane 2. i 3. radionica pod nazivom "Zaštita okoliša i poljoprivreda" i "Zaštita okoliša i šumski požari". Radionice je financijski podržao grad Dubrovnik, a pokrovitelji su bili Dubrovačko-neretvanska županija i Hrvatska vatrogasna zajednica.

U sklopu radionica, koje su bile vrlo posjećene, predavanja o klimatskim promjenama, ekstremnim vremenskim prilikama i poljoprivrednoj proizvodnji te zaštiti šuma od požara, bila su usmjerena na maslinare, vinogradare, pčelare, agronome, vatrogasce i šumare. Svrha radionica bila je obrazovati što veći broj neposrednih korisnika kojima je agrometeorološka informacija neophodna za obavljanje njihove djelatnosti.

"Zadovoljni smo, ostvarili smo cilj i dobili smo potvrdu na terenu o potrebi i važnosti izobrazbe naših korisnika o tome kako se uz pomoć agrometeoroloških informacija mogu ublažiti gospodarske štete od ekstremnih vremenskih i klimatskih prilika u poljoprivredi, ali i zaštiti šume i poljodjelske kulture od šumskih požara. Takoder, dobili smo dodatni poticaj, od vrlo zainteresiranih korisnika, da kao stručnjaci osmislimo kako za njih što razumljivije prezentirati tražene agrometeorološke informacije", rekla je dr.sc. Višnjica Vučetić, predsjednica Hrvatskog agrometeorološkog društva i voditeljica Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.
Zaključno, sudionici radionica istaknuli su potrebu za većim protokom informacija i komunikacijom s javnim institucijama kao što su to lokalne i županijske vlasti, vatrogastvo, fakulteti, DHMZ i dr.

Za više informacija posjetite http://hagmd.hr

Slika 1. Sudionici 3. agrometorološke radionice "Zaštita okoliša i šumski požari" u Dubrovniku 24. ožujka 2014.