1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


155. obljetnica rođenja Andrije Mohorovičića

DHMZ, 20. 1. 2012. - Andrija Mohorovičić jedan je od najznamenitijih hrvatskih znanstvenika svih vremena, te svjetski velikan seizmologije i geofizike.

Rođen je 23. siječnja 1857. u Voloskom kraj Opatije, a umro je u Zagrebu 18. prosinca 1936. godine. Djelovao je kao srednjoškolski i naslovni izvanredni sveučilišni profesor, te akademik. Bio je i upravitelj Meteorološkog opservatorija na Griču u Zagrebu, ustanove koja je početkom 20. stoljeća prerasla u Geofizički zavod. U početku se Mohorovičić bavio uglavnom meteorologijom - tumačio je pojave, vodio službu tadašnje Hrvatske i Slavonije, te proširivao aktivnosti opservatorija i na ostala područja geofizike, posebno na seizmologiju.

Prvi je u svijetu, na osnovi analize seizmograma, utvrdio plohu diskontinuiteta brzina potresnih valova koja odjeljuje koru od plašta Zemlje. Njemu u čast ta je ploha, ujedno i najveća prirodna tvorba koja postoji na čitavoj Zemlji, nazvana Mohorovičićevim diskontinuitetom. Ovo je otkriće, bez sumnje, najvažnija znanstvena spoznaja otkrivena i objavljena u Hrvatskoj.

U Zagrebu je Mohorovičić osnovao seizmološku postaju - jednu od najboljih u svijetu - čime je utemeljio hrvatsku seizmološku školu i službu općenito. Nabavkom preciznih opservatorijskih ura uspostavio je i službu točnog vremena, a u svijetu je poznat i po imenima kratera na Mjesecu, asteroida, te granice između kore i plašta na Marsu.

Zoran Vakula