1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Hrvatska postala članicom ECOMET-a

DHMZ, 14. 11. 2007. − Na Generalnoj Skupštini ECOMET-a (The Economic Interest Grouping of the National Meteorological Services of the European Economic Area) u Dubrovniku, Hrvatska je jutros postala punopravnom članicom te europske ekonomske interesne organizacije koja okuplja europske nacionalne meteorološke službe.

U ime Republike Hrvatske - Državnog hidrometeorološkog zavoda, Ugovor o pristupu potpisao je mr. Ivan Čačić, ravnatelj i stalni predstavnik RH u Svjetskoj meteorološkoj organizaciji, a u ime ECOMET-a Ugovor je potpisao prof. dr. Anton Eliassen, predsjedajući ECOMET-a.

ECOMET je osnovan 1995. godine, ima sjedište u Brussels-u, a okuplja 22-ije članice - nacionalnih meteoroloških službi. Članice su: Austrija, Belgija, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Island, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Portugal, Španjolska, Švedska, Švicarska, Turska i Velika Britanija te Hrvatska i Rumunjska (od danas).

Članstvom u ECOMET-u hrvatska meteorološka služba uključena je u sva EU radna tijela (Hrvatska je, osim ECOMET-a, punopravna članica WMO-a, EUMETSAT-a, EUMETNET-a.) i interesne zajednice, a predstoji joj još samo punopravno članstvo u ECMWF-u - Europskom centru za srednjoročne prognoze (za sada je pridružena članica).

Članstvo u ECOMET-u pomoći će Republici Hrvatskoj - DHMZ-u da, prema standardima Europske unije, regulira odnose s privatnim meteorološkim organizacijama iz Hrvatske i inozemstva te da donese uniformne cjenike svih meteoroloških podataka, informacija i drugih produkata i usluga u EU razmjeni.

Važna dobrobit od članstva u ECOMET-u je dostupnost meteoroloških podataka članica ECOMET-a za komercijalnu upotrebu i isporuku posredstvom jedne od članica - nacionalne meteorološke službe, u svim dijelovima teritorija koji pokriva ECOMET.