1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - događanja


Poruka glavnog tajnika Svjetske meteorološke organizacije (WMO)

Znanstvenici danas razumiju da oblaci igraju važnu ulogu u reguliranju energetske ravnoteže, klime i vremena na Zemlji. Oblaci pomažu odvijanju vodnog ciklusa i čitavog klimatskog sustava. Razumijevanje oblaka od ključne je važnosti za prognoziranje vremenskih uvjeta, modeliranje utjecaja budućih klimatskih promjena i predviđanje dostupnosti vodnih resursa.

Rijetke su prirodne pojave kroz stoljeća nadahnule toliko znanstvenih i umjetničkih promišljanja kao oblaci.

Aristotel je prije više od dva tisućljeća proučavao oblake i napisao raspravu o njihovoj ulozi u hidrološkom ciklusu. Prvu klasifikaciju oblaka dao je Luke Howard, meteorolog amater koji je živio u Engleskoj početkom 19. stoljeća.

Na temelju svojih opsežnih podataka o vremenu na londonskom području od 1801. do 1841. godine, Howard je identificirao tri glavna roda ili kategorije oblaka: kumuluse, stratuse i ciruse. Identifikacija, opisivanje i imenovanje oblaka i danas su od ključne važnosti za proučavanje vremena i klime.

Znanstvenici danas razumiju da oblaci igraju važnu ulogu u reguliranju Zemljine ravnoteže, klime i vremena. Sudjeluju u pogonjenju kružnog toka vode u prirodi i čitavog klimatskog sustava. Razumijevanje oblaka od ključne je važnosti za prognoziranje vremenskih uvjeta, modeliranje utjecaja budućih klimatskih promjena i predviđanje dostupnosti vodnih resursa.

Glazba, umjetnost i poezija

Izazovni simbolizam oblaka poslužio je kao nadahnuće brojnim umjetnicima diljem svijeta, uključujući pjesnike, glazbenike, fotografe i druge entuzijaste. Debussyjev prvi orkestralni Nokturno, naslovljen Nuages (Oblaci), jedno od remek djela glazbenog impresionizma, samo je jedan od primjera. Fotografi su posebno fascinirani oblacima, što vrijedi i za fotografe koji su s velikim žarom sudjelovali u izradi WMO-ovog kalendara za 2017. koji ilustrira ovogodišnju temu Svjetskog meteorološkog dana "Razumijevanje oblaka".

Na oblake nailazimo i u kulturnim simbolima i svakodnevnim izrazima. U kineskoj kulturi "povoljni oblaci" označavaju blaženstvo i sreću. U nekim jezicima za osobe zaokupljene fantastičnim snovima ili idejama kaže se da imaju "glavu u oblacima". U modernom svijetu pod pojmom "oblak" podrazumijevamo onaj amorfni prostor u kojem nije pohranjena kiša, već internetski resursi i digitalni podaci.

Digitalizacija: Atlas za digitalno doba

Međunarodni atlas oblaka je najmjerodavniji i najopsežniji priručnik za identifikaciju oblaka. Ugled koji uživa među zaljubljenicima u oblake legendaran je. Današnji Atlas prvi je put objavljen u 19. stoljeću. Sadrži detaljni priručnik koji opisuje standarde i brojne fotografije oblaka i drugih meteoroloških pojava.

Nakon posljednje revizije prije 30 godina, na Svjetski meteorološki dan 23. ožujka 2017. bit će predstavljeno u potpunosti revidirano i ažurirano izdanje.

Izdanje iz 2017. po prvi put bit će prvenstveno mrežni digitalni proizvod. U njemu ćete pronaći pravo blago koje se sastoji od stotina fotografija oblaka, uključujući i nekoliko klasifikacija oblaka, kao što su volutus, oblik u obliku valjka, kondenzacijski tragovi koji katkad nastaju prolaskom zrakoplova (contrails), te valovit oblak, asperitas. Osim toga, Atlas sadrži važne informacije o drugim meteorološkim pojavama kao što su duga, halo pojava, snježni vragovi i zrna tuče.

Napredak u znanosti, tehnologiji i fotografiji potaknuo je WMO da pristupi ambicioznoj i opsežnoj zadaći revizije i ažuriranja Atlasa fotografijama koje su priložili meteorolozi, promatrači oblaka i fotografi.

Atlas također služi kao ključan obrazovni alat za stručnjake zaposlene u meteorološkim službama i tvrtkama te u sektorima kao što su zrakoplovstvo i pomorstvo.

Glavna misija WMO-a je razumjeti vremenske i klimatske pojave kako bismo zaštitili ljudske živote i imovinu i pomogli zajednicama da postanu otpornije. Nastavit ćemo pružati potporu vladama u pružanju najboljih mogućih usluga vezanih uz vrijeme, klimu, hidrologiju, pomorstvo i okoliš, u cilju zaštite ljudskih života i imovine i potpore pri donošenju odluka.

Petteri Taalas, glavni tajnik WMO