1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - događanja


Poruka glavnog tajnika WMO-a povodom Svjetskog dana voda (22. 3.) i Svjetskog meteorološkog dana (23. 3.)

Poruka Petteri Taalasa, glavnog tajnika Svjetske meteorološke organizacije, povodom obilježavanja Svjetskog meteorološkog dana 2016. pod sloganom
"U budućnosti: toplije, sušnije, kišovitije!"

Klimatske promjene utječu na prirodu i čovjeka. Emisije stakleničkih plinova nastavljaju se povećavati, a temperature nižeg sloja atmosfere i oceana rastu.

Danas je Zemlja već 1 °C toplija nego početkom 20. stoljeća pa je svjetska zajednica jednoglasno prepoznala potrebu za značajnom i zajedničkom akcijom.

Vlade su 2015. godine prihvatile Pariški sporazum kako bi zadržale porast globalne prosječne temperature znatno ispod 2 °C u odnosu na predindustrijsko razdoblje kao i u naporima da se temperatura zadrži na razini ne višoj od 1,5 °C.

Ovo je vrlo ambiciozan plan, tim prije što do sada usvojeni nacionalni planovi teško da mogu spriječiti porast temperature niži od 3 °C. Pa ipak, imamo i znanje i alate koji su nam potrebni kako bismo se suočili s budućnosti pred nama.

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) kao i nacionalne meteorološke i hidrološke službe imaju značajnu ulogu u izgradnji društva s kvalitetnom klimom. Kako zbog prošlih tako i zbog budućih emisija stakleničkih plinova moramo se pripremiti za budućnost s više vrućih dana, toplih noći i toplinskih valova. Sve će to utjecati na zdravlje ljudi i predstavljati opterećenje za naše društvo. Zdravstvene rizike izazvane vrućinom možemo smanjiti preko sustava ranog upozorenja na potencijalno opasne vremenske prilike koji donositeljima odluka, zdravstvenim službama kao i javnosti uopće pružaju pravovremena upozorenja.

Kroz zajedničko djelovanje moramo se proaktivno posvetiti i sušama. Prije svega, donositeljima odluka moramo pružiti smjernice za izgradnju učinkovitih politika i strategija za upravljanje zemljištima. Također je nužno omogućiti što jednostavniji pristup znanstvenom znanju kao i dijeljenju najbolje prakse u suočavanju sa sušom.

Klimatske promjene isto tako povećavaju rizik od ekstremnih oborina i poplava. Zahvaljujući prognozama utjecaja od takvih opasnosti možemo zaštititi brojne živote i dobra. Ovakav pristup upravljanja rizicima najbolji je način da hitne službe pravodobno dobiju informacije na temelju kojih mogu djelovati.

Program za održivi razvoj Ujedinjenih naroda koji daje osnovu za brojne svjetske akcije i programe sve do 2030. godine predstavlja snažan poticaj za ublažavanje siromaštva, poboljšanje sigurnosti hrane, vode i sanitarnog sustava u svim dijelovima svijeta, čišću energiju i gradove, te promociju održivog upravljanja prirodnim resursima.

Izgradnja zajednica otpornih na klimatske i vremenske prilike vitalni je dio spomenute globalne strategije u postizanju održivog razvoja.

WMO će nastaviti podupirati brojne zemlje u njihovim naporima u izgradnji održivog razvoja i suočavanju s klimatskim promjenama kroz kvalitetne službe za vrijeme, klimu, hidrologiju, oceane i okoliš.

Hvala!