1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - događanja


Izložba “Meteorologija i vatrogastvo”

DHMZ, 29. 8. 2022. - Izložba “Meteorologija i vatrogastvo”, autorskog dvojca Lovro Kalin (DHMZ) i Vedran Runjić (HVZ), prikazuje ulogu meteorologa u pripremama za požarnu sezonu, ali i u svim drugim vatrogasnim aktivnostima u kojima su potrebni precizni podaci o vremenu. Kroz 20 plakata prikazana je povijest suradnje DHMZ-a i HVZ-a te današnje zajedničke aktivnosti ovih dvije institucija. Dio plakata govori o klimatskim promjenama i njihovu utjecaju na povećanje požarne opasnosti na području Republike Hrvatske. Obrađeni su i najveći požari koji su nastali upravo radi nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Uz plakate, izloženi su meteorološki instrumenti koje koristi DHMZ, ali i pripadnici vatrogasnih postrojbi. Bogata istraživačka djelatnost prikazana je kroz znanstvene časopise u kojima su objavljeni stručni radovi na temu analize meteoroloških uvjeta za najvećih požara koji su pogodili Hrvatsku. Također je izložena i meteorološka kućica s pripadajućim instrumentima, što će posebno zanimati naše najmlađe posjetitelje.

AUTORI: Lovro Kalin (DHMZ), Vedran Runjić (HVZ)

SURADNICI: Mislav Anić, Jelena Bašić, Ivana Grljak, Ivan Guettler, Tomislava Hojsak, Tomislav Kozarić, Marija Mokorić, Željka Pogačić, Zoran Radunić, Karlo Repač, Mario Rogina, Danica Sičić, Branko Smolić, Matko Suton, Ines Srzić, Kornelija Špoler Čanić, Ivana Čavlina Tomašević, HVZ – DVIP Odjel Zadar, JVP Grada Splita, JVP Grada Varaždina

GRAFIČKO OBLIKOVANJE: Anita Čolak

Izložbu je moguće pogledati u Muzeju hrvatskog vatrogastva (Ulica baruna Trenka 44, Varaždin) do 15. siječnja 2023. godine.

Ova objava je dio teksta koji je objavila Hrvatska vatrogasna zajednica na svojim mrežnim stranicama, njihova cjelovita objava dostupna je ovdje.