1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - događanja


Radionica WMO-a za Regionalnu asocijaciju VI za WIGOS usmjerena na zadovoljavanje potrebnih uvjeta pomorskih meteoroloških i oceanografskih motrenja

Split, 5. - 7. rujna 2016.

Radionica Svjetske meteorološke organizacije (WMO) za Regionalnu asocijaciju VI (Europa) za implementaciju novog Svjetskog integriranog motriteljskog sustava - WIGOS održat će se u Splitu od 5. do 7. rujna 2016. Cilj radionice je zadovoljavanje potrebnih uvjeta za objedinjavanje i kontrolu kvalitete pomorskih meteoroloških i oceanografskih motrenja, posebno na području Jadrana.

Uz WMO radionicu organiziraju Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) i Institut za oceanografiju i ribarstvo (IZOR). Radionicu će voditi vrhunski eksperti iz svjetskih i europskih organizacija i asocijacija (WMO, JCOMM, EUMETNET, EuroGOOS, EMODnet, SeeDataNet). Na radionici će sudjelovati predstavnici svih zemalja na Jadranu, te Grčke, Španjojske i Turske.

Novi sustav WIGOS tehnološka je nadgradnja postojećeg Svjetskog motriteljskog sustava - GOS i predstavlja tehnološki skok koji u potpunosti integrira, harmonizira, standardizira, koordinira i omogućava interoperabilnost između nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi i njihovih partnerskih organizacija.

U Hrvatskoj će se implementacijom WIGOS-a objedinti pomorska meteorološka i oceanografska motrenja i druge pomorskih meteorološke i oceanografske informacije DHMZ-a, IZOR-a, Hrvatskog hidrografskog instituta, Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno matemetičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Plovputa i Instituta Ruđer Bošković. Na taj način ostvaruje se optimizacija motriteljske infrastrukture i proizvodnje podataka i produkata, otklanja rizik dupliciranja motriteljskog sustava i povećava njegova učinkovitost i isplativost. Za korisnike to znači jednostavan pristup objedinjenim pomorskim meteorološkim i oceanografskim podacima velike pouzdanosti, što je osobito važno za donositelje odluka na svim razinama.

Detaljnije informacije o radionici mogu se pročitati ovdje.

Zanimljivo je napomenuti da je prvi dokument o WIGOS-u WMO donijela 2009. godine u Dubrovniku na sastanku svoje Komisije za osnovne sustave. Također valja reći da je tri godine ranije, 2006. godine, također u Dubrovniku, Neformalna konferencija direktora nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi jugoistočne Europe (ICSEED) prihvatila inicijativu DHMZ-a o osnivanju centra izvrsnosti za pomorsku meteorologiju za Jadran, odnosno izgradnju Regionalnog pomorskog meteorološkog centra.

Temeljem ove inicijative, iste 2006. godine DHMZ je održao sastanak u Postrani, nedaleko Splita, sa svim partnerima iz područja pomorske meteorologije i oceanografije. Na sastanku u Postrani udaren je temelj zajedničke suradnje iz područja pomorske meteorologije i oceanografije. Bio je to jedan od prvih sastanaka takve vrste u svijetu. Time je prije 10 godina utvrđen neformalni sporazum o optimiziranju motriteljskih sustava kroz brigu za motriteljsku infrastrukturu od zajedničkog interesa na području Jadrana čime se ostvaruje optimizacija sustava, izbjegava dupliciranje te smanjuju troškovi proizvodnje podataka i održavanja opreme.

Nastavkom suradnje partnera iz Postrane, jačala je i nacionalna komponenta iz područja pomorske meteorologije i oceanografije, što je Hrvatskoj osiguralo status respektabilnog međunarodnog partnera i rezultiralo etabliranjem DCPC (Data Collection and Production Centre) Pomorskog meteorološkog centra za područje Jadrana u okviru novog Svjetskog informacijskoh sustava WMO-a, (WIS - WMO Information System). Ove je godine inicijativa DHMZ-a i materijalizirana potpisivanjem sporazuma o suradnji partnera iz Postrane pod okriljem Ministartsva pomorstva, prometa i infrastrukture, a također i sudjelovanjem na radionici WIGOS-a u Splitu.