1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - događanja


Okrugli stol na MIPRO 2015: Usluga unapređenja sustava upravljanja zgradom u računalnom oblaku za njen ekonomski optimalan rad - rezultati projekta ENHEMS-Buildings

Okrugli stol Usluga unapređenja sustava upravljanja zgradom u računalnom oblaku za njen ekonomski optimalan rad - rezultati projekta ENHEMS-Buildings održat će se u sklopu znanstvenog skupa MIPRO 2015 26. svibnja 2015. od 16 do 18 sati u dvorani Camelia 1 Grand Hotela Adriatic u Opatiji.

Organizatori okruglog stola su MIPRO i Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER). Projekt "ENHEMS-Buildings - Unapređenje kapaciteta istraživanja, razvoja i transfera tehnologije vezanih uz sustave gospodarenja energijom u zgradama" provodi FER u suradnji s Državnim hidrometeorološkim zavodom (DHMZ) te tvrtkama Elma Kurtalj d.o.o. (ELMA) i Hrvatski Telekom d.d. (HT), a sufinancira ga Europska unija kroz Europski fond za regionalni razvoj.

Projektom se demonstrira uštede u potrošenoj energiji postignute upravljanjem grijanja/hlađenja zgrade na razini njenih zona pri čemu ono koristi (i) toplinski model zgrade kojeg se neprestano prati i identificira tijekom rada, (ii) estimaciju i predikciju toplinskih poremećaja u zoni i (iii) prognozu vremenskih prilika na lokaciji zgrade, posebice sunčeve dozračenosti. Demonstracija se provodi na neboderskoj zgradi FERa. Razvijen je visoko automatiziran postupak za sintezu ovakvog sustava na promatranoj zgradi kojeg se nudi kao servis u računalnom oblaku te se on neinvazivno dodaje na postojeći sustav automatizacije u zgradi korištenjem otvorenih komunikacijskih sustava. Daljnji razvoj za nadogradnju servisa usmjeren je na hijerarhijsko povezivanje upravljanja potrošnjom u zoni s optimiranjem centralnog sustava grijanja/hlađenja i optimiranjem energetskih tokova u mikromreži zgrade, s ciljem ekonomski optimalnog rada zgrade spojene na naprednu energetsku mrežu.

Cilj okruglog stola jest predstaviti razvijenu platformu potencijalnim korisnicima iz gospodarstva te raspraviti mogućnosti koje se otvaraju.

Moderator okruglog stola je prof. dr. sc. Nedjeljko Perić (FER), a uvodničari su: izv. prof. dr. sc. Mario Vašak (FER), dr. sc. Alica Bajić (DHMZ), Nino Kurtalj (ELMA) i mr. sc. Ružica Gajić (HT).

Zainteresirani za sudjelovanje koji neće biti registrirani na MIPRO skupu trebaju se prije dolaska na panel raspravu registrirati na MIPRO registracijskom stolu koji se također nalazi u Grand Hotelu Adriatic. Cijena registracije samo za ovo događanje jest 40 EUR (35 EUR za članove udruga IEEE ili MIPRO) preračunato u HRK na dan plaćanja. Uz sudjelovanje na ovoj panel-raspravi, navedena registracija također omogućuje i sudjelovanje na diseminacijskoj radionici projekta "Napredne tehnologije u elektroenergetskim postrojenjima i tračničkim vozilima" koja se održava u istoj dvorani neposredno prije ove panel rasprave, u vremenu 14-16 sati. Nakon događanja organiziramo koktel za osvježenje i neformalno druženje sudionika.

Kontakt osoba za okrugli stol je izv. prof. dr. sc. Mario Vašak (e-mail: mario.vasak@fer.hr; telefon: 01/6129-821). Radi lakše organizacije molimo Vas potvrdu sudjelovanja na navedeni e-mail najkasnije do 19. svibnja 2015.