1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - događanja


27. Meteoalarm sastanak održat će se u Zagrebu

DHMZ, 23. 9. 2019. - Sastanak grupe stručnjaka za meteorološka upozorenja okupljenih na projektu EMMA-Meteoalarm (European Multiservice Meteorological Awareness) održat će se u Zagrebu od 26. do 27. rujna 2019. u organizaciji DHMZ-a i Austrijske meteorološke službe (ZAMG), dugogodišnjeg koordinatora projekta.

Kako je projekt ušao u novu fazu (razdoblje 2019. – 2023.) naglasak ovog redovnog godišnjeg sastanka bit će na redizajnu web stranice, koja će osim upozorenja na opasne vremenske pojave uključivati dodatne informacije te na razvoju CAP protokola (CommonAlertProtocol – XML standard za uzbunjivanje) u suradnji s OASIS-om, vodećom neprofitabilnom organizacijom za razvijanje inteligentnih rješenja za razmjernu informacija putem Interneta.

EMMA i Meteoalarm web stranica predstavljaju jedan od najuspješnijih i najvidljivijih dostignuća Europskog udruženja nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi (EUMETNET).

Meteoalarm je jedinstveni servis u Europi koji objedinjuje najave opasnih vremenskih pojava nacionalnih meteoroloških, u nekim slučajevima i hidroloških službi, svaka za svoju zemlju, lako je dostupan javnosti, jednostavan je i razumljiv svakome. Simbolima i bojom kodiranim kartama daju se najsvježija upozorenja na očekivano opasno vrijeme za tekući i sutrašnji dan još od 23. ožujka 2007. Partneri u Meteoalarm projektu redovno se sastaju svake godine kako bi pratili, ali i unaprjeđivali sustav upozorenja razvijajući standarde i suradnju s partnerima poput Civilne zaštite te ostalih djelatnosti uključenih u smanjenje rizika od katastrofa.

Hrvatska, koju zastupa DHMZ, postala je članicom EUMETNET-a 2007. nakon čega je pristupila i većini programa koji se odvijaju u okviru ove inicijative, pa tako i Meteoalarmu. Opsežne i složene pripreme za operativno uključivanje u program potrajale su sve do kraja 2008., kada su se svakodnevno počela izrađivati upozorenja na opasne vremenske pojave u predoperativnoj probnoj fazi, a 17. srpnja ove godine prošlo je točno 10 godina otkada su upozorenja za Hrvatsku postala dostupna javnosti na platformi Meteoalarm.