1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - događanja


Dijeljenjem svi dobivaju više

DHMZ, 22. 9. 2017. − Stručnjaci DHMZ-a sudjelovali su na Europskom tjednu mobilnosti od 18. do 22. rujna. Na meteorološkim postajama ispred Tehničkog muzeja Nikola Tesla i upravne zgrade DHMZ-a na Griču pokazivali su kako se mjere meteorološki elementi, a posjetitelji, uglavnom djeca i mladi, mogli su izravno od prognostičara saznati i kako nastaje vremenska prognoza.

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu održano je više predavanja:

    19. rujna 2017.
  • Stjepan Ivatek-Šahdan održao je predavanje namijenjeno učenicima srednjih škola, studentima i odraslima o važnosti aktualnog projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u Hrvatskoj METMONIC te o važnosti i ulozi meteorologa i meteorološke djelatnosti. Ivatek-Šahdan je naglasio da će se kroz ovaj projekt osigurati veći broj i bolja kvaliteta meteoroloških podataka potrebnih za praćenje vremena, klime i klimatskih promjena. Cilj projekta je, između ostaloga, pridonijeti boljoj prilagodbi lokalnih zajednica klimatskim promjenama.
  • Dario Brzoja objasnio je u predavanju Mobilnost i kvaliteta zraka što je to loš ozon (prizemni ozon, fotosmog) koji nastaje uslijed prometa motornim vozilima u ljetnim mjesecima kao i koje se još onečišćujuće tvari prate u Sektoru za kvalitetu zraka DHMZ-a. Predstavio je projekt modernizacije mreže za trajno praćenje kvalitete zraka - AirQ čija je svrha bolja kontrola i upravljanje kvalitetom zraka u gradskim sredinama. Kako je Tjedan mobilnosti započeo na Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača, Brzoja je objasnio i ulogu dobrog ozona - stratosferskog ozona.
    21. rujna 2017.
  • Harala suša ili plavile kiše, dijeljenjem uvijek dobivate više! naziv je predavanja koje je održala Ivana Marinović. U predavanju je objasnila na koji način se zemlje Dunavske regije okupljene na EU projektu DriDanube pripremaju na suše koje, kao posljedica klimatskih promjena, postaju sve učestalije i dugotrajnije.
  • Jadran Berbić u svom je predavanju Upravljanje vodama - zašto sudjelujemo u projektu FRISCO1 istaknuo važnost upravljanja vodama i povezanost poplava s klimatskim promjenama. Berbić je predstavio projekt FRISCO1 koji ima za konačan cilj smanjenje rizika od poplava na pograničnim slivovima rijeka Dragonje, Kupe, Sutle, Bregane i slivova rijeka Drave i Mure.

Obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti (engl. European Mobility Week) započelo je 2002. godine u organizaciji Europske komisije[1] i nekoliko europskih organizacija[2] . Od tada, svake godine u tjednu od 16. do 22. rujna, europski gradovi promoviraju strategije i primjere najbolje prakse povezane s održivim prometom i mobilnosti te pozivaju na akcije protiv onečišćenja u urbanim sredinama, promocije prava na zdravi život te edukaciju građana u cilju poboljšanja kvalitete života u gradu.
Čista, zajednička i inteligentna mobilnost (engl. Clean, shared and intelligent mobility), ovogodišnja je tema u sklopu koje se građane poziva na akciju učestalijeg korištenja javnih prijevoznih sredstava i zajedničkog prijevoza do posla i natrag pod motom Dijeljenjem dobivate više (engl. Sharing gets you further).


[1] Glavna uprava za okoliš i Glavna uprava za mobilnost i promet Europske komisije
[2] EUROCITIES, ICLEI - Local Governments for Sustainability, Regional Environmental Center for Central and Eastern Europe