1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - događanja


Na Griču uz pisce meteorologe

DHMZ, 21. 4. 2015. - Treću godinu za redom u Noći knjige (23. travnja) knjižnica DHMZ-a, na Griču 3 u Zagrebu od 18 h, otvara svoja vrata ljubiteljima pisane riječi iz pera pisaca meteorologa. Posjetitelje očekuje bogat program - predstavljanje meteoroloških knjiga i druženje s piscima. Predstavljamo knjige o povijesti meteoroloških motrenja u Hrvatskoj, Suncu, osobitosti vremena i klime životopisnih dijelova Lijepe naše te "plovospise" o portićima Jadranskog mora u kojima upoznajemo ribare i njihovu kužinu.

I ove godine program "Na Griču uz pisce meteorologe" započinje akademski glumac Ivan Đuričić improvizacijama o vremenu i klimi. Nakon njega svoja će djela predstaviti pisci meteorolozi: Krešo Pandžić, Krunoslav Premec, Milan Sijerković i Marko Vučetić.

Krešo Pandžić i Zvonko Žibrat glavni su urednici knjige "160 godina meteoroloških motrenja i njihova primjena u Hrvatskoj". Ovo novo izdanje DHMZ-a, koje će predstaviti Krešo Pandžić, donosi sveobuhvatan uvid u hrvatsku meteorologiju, od prvih sporadičnih zapisa o vremenu još iz razdoblja srednjeg vijeka sve do suvremene uporabe satelita i radara u meteorološkim motrenjima. Posebna poglavlja knjige posvećena su primjeni podataka meteoroloških motrenja za analizu i prognozu vremena i klime, kvalitete zraka te stanja voda i mora.

Krunoslav Premec, u knjižici "Sunce, naš (ne)prijatelj: UV indeks", objašnjava ulogu UV zračenja za procese značajne za život na Zemlji i zašto povećana količina UV zračenja može štetno djelovati na takve procese te je poželjno upozoravati o njihovim učincima kao i predlagati moguće zaštitne mjere.

Milan Sijerković pričat će o svojih 20 stručno-popularnih knjiga iz područja meteorologije, a osobito će biti interesantno čuti zanimljivosti iz njegove zadnje dvije objavljene knjige "Kutjevačko vinorodno podneblje: Vrijeme i klima Zlatne doline" te "Vrijeme nemirno, klima rasklimana: Meteorološke pripovijesti".

Marko Vučetić razotkrit će posjetiteljima morska "čudovišta", koja i dan danas inspiriraju ljudsku maštu, otvaraju radoznalost i stvaraju neobjašnjivi strah kod čovjeka, a o kojima se od pamtivijeka isprepliću priče, legende i mitovi nabijeni mistikom. Ploveći duž Jadrana Marko Vučetić zapisao je "plovopise" o našim malim, ljupkim i dražesnim portićima u kojima upoznajemo ribare i otkrivamo čari njihove kužine.

Dođite i pridružite nam se u otkrivanju!

Pozivnica s programom [ pdf ]
Katalog događanja [ pdf ]