1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - događanja


Četvrti put na Griču uz pisce meteorologe

DHMZ, 20. 4. 2016. - Knjižnica Državnog hidrometeorološkog zavoda i ove godine otvara svoja vrata povodom Noći knjige (23. 4.) koja se ove godine, s obzirom na to da pada u dane vikenda, obilježava već u petak 22. 4. Program u prostorijama knjižnice DHMZ-a započinje u 18 h i traje do 22 h a uz zaljubljenike u meteorologiju, prirodne znanosti i dobru knjigu, razloga za dolazak ima mnogo i za sve ostale. Spomenimo ih redom.

Čedo Branković, višegodišnji savjetnik ravnatelja DHMZ-a za klimatologiju, sada u mirovini, prisjeća se nekih stručnih i profesionalnih knjiga koje su bile važne u njegovoj karijeri od studentskih pa sve do današnjih dana, a neke od njih su i dalje važne u izobrazbi meteorologa.

Lidija Srnec, u svojem radu posvećena istraživanju klime i biometeorologiji, kao glavna i odgovorna urednica Hrvatskog meteorološkog časopisa, jedinog isključivo meteorološkog časopisa u Hrvatskoj, predstavit će njegov 50. broj koji je posvećen 20. godišnjici ALADIN projekta u Hrvatskoj.

Svima dobro poznat Milan Sijerković bavit će se upravo onime čime je blizak i zanimljiv najširoj javnosti - pučkim izrekama u hrvatskoj meteorološkoj literaturi i to onima koje sadrže dugoročna vremenska proricanja koja se najvećim dijelom odnose na iskustvena znanja o klimatskim obilježjima određenog podneblja vezanim uz vjerske blagdane i druge "svete dane".

Marko Vučetić je meteorolog koji je svoju struku upotrijebio kao stjecište svojih raznovrsnih interesa i mnogobrojnih aspekata ne samo prirode već i čovjeka. Sve navedeno može se pratiti kroz njegove brojne stručne i znanstvene priloge, popularne tekstove namijenjene široj publici, putopise i feljtone pa tako i kroz teme njegovih predavanja vezanih uz Noć knjige. Prvo predavanje ističe da je meteorološka informacija korisna točno onoliko koliko je i razumljiva, a drugo predavanje u sebi spaja kuhinju i meteorologiju kroz brojne tradicionalne i pomalo zaboravljene recepture otočkog kraja.

Naravno, posjet knjižnici DHMZ-a upotpunit će susret upravo s knjižničarkom Ivančicom Mihovilić koja će predstaviti blog knjižnice pod naslovom "Ništa zdravo za gotovo" s njegovim temama, idejama i ciljevima.

Dođite i pridružite nam se!

Pozivnica s programom [ pdf ]
Katalog događanja [ pdf ]

Zahvaljujemo Turističkoj zajednici Grada Zagreba i Botaničkom vrtu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu na podršci našem događanju.