1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - događanja


Priznanje DHMZ-u za doprinos u izgradnji klastera Isabella

DHMZ, 19. 5. 2022. - Čestitam SRCU i njegovim djelatnicima na ovoj obljetnici. Ponosni smo da su naši stručnjaci dali velik doprinos klimatološkim modeliranjem stvaranju podloga za izradu nacionalne Strategije prilagodne klimatskim promjenama. Ovaj posao odrađen je na superračunalu VELEBit na SRCU koje je potom integrirano s klasterom Isabellom. Ovo je izvrstan primjer međuresorske suradnje i dijeljenja skupih računalnih resursa za potrebe izrade klimatskih podloga za razne gospodarske grane u pripremi strateških dokumenata prilagodbe na klimatske promjene kao i za potrebe akademske i istraživačke zajednice, istaknula je glavna ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda, dr. sc. Branka Ivančan-Picek u svom govoru zahvale nakon dodjele priznanja DHMZ-u za doprinos razvoju računalnog klastera Isabella koji je u srijedu, 18. svibnja 2022., obilježio 20 godina svoga postojanja proslavom u Sveučilišnom računskom centru (Srcu) u Zagrebu.

Tom prigodom obilježilo se i 20 godina računarstva visokih performansi (engl. High performance computing, HPC), a proslavi je prisustvovao i zamjenik glavne ravnateljice DHMZ-a, dr.sc. Ivan Güttler te predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske zaklade za znanost, kao i predstavnici vodećih znanstvenih i istraživačkih ustanova u Republici Hrvatskoj.

Od 2002. do danas, računalni klaster Isabella prošao je mnoge nadogradnje i izrastao u jedan od najsnažnijih računalnih sustava u Hrvatskoj koji znanstvenicima i istraživačima omogućava izvođenje naprednih i kompleksnih računanja za potrebe istraživačkih projekata, obrazovanja i međunarodno relevantnih istraživanja.

Izgradnji Isabelle značajno je doprinijela suradnja DHMZ-a i Srca iz 2016. tijekom projekta Jačanje kapaciteta Ministarstva zaštite okoliša i energetike za prilagodbu klimatskim promjenama te priprema Nacrta Strategije prilagodbe klimatskim promjenama koji je rezultirao Nacrtom Strategije prilagodbe klimatskim promjenama u Republici Hrvatskoj za razdoblje do 2040. godine s pogledom na 2070. godinu. Navedenu Strategiju prilagodbe klimatskim promjenama usvojio je Hrvatski sabor u travnju 2020. godine.

Znanstvenicima i stručnjacima DHMZ-a za provođenje klimatskih istraživanja i simulacija, koji su temelj Nacrta Strategije, bila je potrebna infrastruktura velike računalne brzine i smještajnih kapaciteta za izlazne podatke te je u tu svrhu nabavljeno superračunalo VELEBit. Nakon završetka projekta superračunalo VELEBit zajedno s klasterom Isabella omogućili su 2.496 procesorskih jezgri dostupnih svim hrvatskim znanstvenicima i znanstvenoj zajednici. Tako je suradnja DHMZ-a i Srca primjer kako zajednički izgrađena infrastruktura može i nakon završetka projekta za koji je namijenjena značajno doprinijeti radu svih istraživača u Hrvatskoj.

Valja naglasiti i kako su po završetku projekta izlazni podaci dobiveni regionalnim klimatskim modelom dugoročno pohranjeni i dostupni u Repozitoriju Državnog hidrometeorološkog zavoda uspostavljenom na sustavu repozitorija Dabra (Digitalni akademski arhivi i repozitoriji).

Proslava 20 godina računalnog klastera Isabella također je bila prilika za predstavljanje sljedeće generacije naprednog računanja koju donosi projekt Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) koji će akademskoj i istraživačkoj zajednici osigurati napredne računalne i spremišne resurse te na njima izgrađene digitalne usluge.

Povodom 20 godina Isabelle uručena su posebna priznanja odabranim projektima, ustanovama i pojedincima.