1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - događanja


Na Griču uz pisce meteorologe

DHMZ, 19. 4. 2013. - U "Noći knjige", u ambijentu knjižnice DHMZ-a na Gornjem Gradu, ljubitelji lijepe riječi, dobre knjige i meteorologije doći će na svoje. Za to će se pobrinuti akademski glumac Ivan Đuričić i pisci meteorolozi - Marko Vučetić i Milan Sijerković.

Program "Na Griču uz pisce meteorologe" započinje 23. 4. u 18 h improvizacijama Ivana Đuričića na temu vremena i klime iz knjiga domaćih autora. Sljedećih sat vremena Marko Vučetić povest će posjetitelje na uzbudljivo putovanje Jadranom, kroz bonace, nevere, bure i juga... Nakon ove avanture Milan Sijerković vodi posjetitelje u sljedeću, upoznaje ih s hrvatskim vremenarima, objašnjava što se dešava sa vremenom kad laste nisko lete, koje sve čarolije skriva snježna pahulja...

Svako putovanje vodi do nekog blaga, materijalnog ili duhovnog. Knjižnica DHMZ-a čuva vrijedno meteorološko blago - znanstvene, stručne i popularno-znanstvene radove, knjige i časopise hrvatskih i svjetskih meteorologa. U tomboli iznenađenja od 21 do 22 h posjetitelji će imati priliku osvojiti djelić tog blaga iz meteorološke škrinjice, a prije nego krenu dalje, na neka druga putovanja i avanture koje nudi ovogodišnja Noć knjige, ponijet će maleni poklon - uspomenu na ovo gričko, meteorološko putovanje.

Dođite i putujte s nama!

Program "Na Griču uz pisce meteorologe" [ pdf ]


O autorima

Ivan Đuričić, rođen je 17. srpnja 1984. godine u Zagrebu. Završio je Klasičnu gimnaziju kao maturant generacije. Nakon djetinjstva provedenog u dramskom studiju kod Zvjezdane Ladike, upisao je Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu i diplomirao 2008. Od 1. siječnja 2010. član je ansambla satiričkog kazališta Kerempuh. U slobodno vrijeme svira u bendu Chishche Lishche harmoniku i saksofon. Stepa i voli mjuzikle. Osim uz knjigu, zbog zanimanja roditelja, odrastao je uz meteorologiju, ples i pjesmu..

Marko Vučetić rodio se (1955.) i odrastao na Hvaru te se nakon završene srednje škole otisnuo u Zagreb gdje je diplomirao meteorologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF). Od 1984. zaposlen je u DHMZ-u, a trenutno radi u Službi meteoroloških istraživanja i razvoj u Odjelu za agrometeorološke informacije. Bavi se agrometeorologijom te praćenjem klimatskih promjena s posebnim naglaskom na uzgoj pojedinih biljnih vrsta u sredozemnom području te na očuvanje bioraznolikosti u Jadranskom moru. Kontinuirano objavljuje u domaćim i stranim časopisima te sudjeluje na mnogim domaćim i međunarodnim znanstvenim i stručnim konferencijama. Marko pročava i povijesnu građu hrvatske znanstvene i pučke meteorologije a osobiti interes mu je istraživanje povijesti vremena i klime, te mogućnost plovidbe Jadranom u starom vijeku. U koautorstvu sa suprugom Višnjom Vučetić objavio je knjigu Vrijeme na Jadranu. Marko Vučetić autor je poglavlja u knjigama: Otok Hvar, Otok Rab, Delta Neretve, Otok Brač, Otok Vis, Rovinj - Vrsar, Zavižan - između snijega, vjetra i sunca, Klimatski atlas Hrvatske, Križ u odjecima riječi, Otoci srednje Dalmacije, te Šume hrvatskog Sredozemlja. U časopisu More Marko Vučetić član je uređivačkog odbora i redovito objavljuje tekstove u rubrikama meteorologija, ribarstvo i putopisi.

Milan Sijerković rođen je u Baošiću (1935.) u Boki Kotorskoj. Diplomirao je 1961. godine meteorologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) u Zagrebu i na istom fakultetu stekao je stupanj magistra prirodnih znanosti 1977. godine. Od 1963. do mirovine radio je u Državnom hidrometeorološkom zavodu, najduže kao prognostičar. Napisao je stotinjak znanstvenih i stručnih meteoroloških radova. Predavao je na PMF-u i bio član uredništva časopisa Priroda, najstarijeg časopisa za popularizaciju prirodnih znanosti u Hrvatskoj. Popularizacijom znanosti bavi se od 1964. godine, kada započinje pisati stručno-popularne članke u dnevnom i tjednom tisku, što čini još i danas. Za svoj doprinos popularizaciji znanosti u Hrvatskoj dobio je 1991. godine državnu nagradu "Fran Tućan".

M. Sijerković objavio je tri dječje knjige - slikovnice: Čudesan svijet oblaka, Mala meteorološka početnica i Čarolije snježne pahulje, te 14 stručno-popularnih knjiga: Hrvatski vremenari, Pučko vremenoslovlje, Bura goropadnica, Vrijeme i klima gora i planina, Koprivnica - uzbudljiva vremenska pozornica, Klima s okusom vina, Senj - sunce grije, bura vije, Istarska meteorološka škrinjica, KARLOVAC - vrijeme živahno, podnebčje dražesno, Kad laste nisko lete, Slavonski meteorološki bećarac, Jadranski arhipelag, Pazin između jutarnje mrzline i podnevne vrućine, Turopoljska meteorološka razglednica.