1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - događanja


EUMETSAT nudi hrvatskim tvrtkama priliku za suradnju

DHMZ, 14. 2. 2020. - U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) su 13. veljače 2020. predstavljene mogućnosti za uključivanje hrvatskog gospodarstva i znanosti u projekte Europske međuvladine organizacije za korištenje meteoroloških satelita (EUMETSAT). Predstavljanje je organizirala HGK u suradnji s Državnim hidrometeorološkim zavodom, Ministarstvom znanosti i obrazovanja te EUMETSAT-om.

Hrvatsko gospodarstvo priliku za konkurentnost ne može tražiti kroz ekonomiju obujma, već kvalitetu. Naš recept treba biti inovativnost, nova i efikasnija rješenja pomoću kojih se možemo istaknuti u moru konkurentskih pritisaka globalnog tržišta. Brojni su primjeri hrvatskih tvrtki sa svjetskim poznatim inovacijama, a imamo i kvalitetan kadar u području tehničkih i prirodnih znanosti. Stoga vjerujemo da hrvatska poslovna i znanstvena zajednica nesumnjivo posjeduju potencijale i znanja za uključivanje u projekte EUMETSAT-a, istaknula je direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK Marija Šćulac Domac na predstavljanju mogućnosti za uključivanje hrvatskoga gospodarstva i znanosti u projekte Europske međuvladine organizacije za korištenje meteoroloških satelita EUMETSAT.

Naglasila je da domaće tvrtke svoje prilike moraju tražiti u natječajima koji većinom uključuju suvremene tehnologije vezane uz praćenje rezultata satelitskih mjerenja, održavanje sustava, informatičku podršku, instalacijske radove, ali i poslove održavanja poslovnih zgrada, nabavke opreme i uredskog materijala.

Glavna ravnateljica DHMZ-a Branka Ivančan-Picek je kazala da je Hrvatska članica EUMETSAT-a od 2006. [1] te da je iz tog članstva DHMZ izvukao puno koristi. Nadam se da će ovaj sastanak proširiti tu suradnju i na druge sektore jer nam je želja da aktivnije uključimo domaće tvrtke u europske natječaje, izjavila je, dodavši da je uloga DHMZ-a vrlo važna jer svojim upozorenjima štite živote i imovinu.

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tome Antičić je rekao da hrvatska javnost ima krivu percepciju našeg gospodarstva i znanosti kao nekompetitivnih van naših granica. To je pogrešno, ja sam uvjeren da imamo struku koja je na svjetskoj razini. Granice su otvorene i nije više dovoljno biti konkurentan samo nacionalno, već i globalno. Zato je naš cilj internacionalizacija i želimo da se što više naših znanstvenika i poduzetnika orijentira na međunarodne natječaje i projekte, poručio je Antičić.

Detaljnije je procedure EUMETSAT-a po pitanju javne nabave predstavio zamjenik direktora za ugovore Patrick Franc. U javnim nabavama se vodimo principima otvorene konkurencije i najbolje vrijednosti za novac. Dakle, uz cijenu gledamo i na kvalitetu, troškove održavanja te garancije. U idućih godinu i pol dana imat ćemo nekoliko natječaja, prvenstveno za usluge tehničke podrške i održavanja, najavio je i pozvao zainteresirane da na stranicama EUMETSAT-a prouče uvjete sudjelovanja na natječajima i pojedinosti koje su potrebne za uspješnu prijavu.

Vincent Gabaglio iz ureda za informacije EUMETSAT-a predstavio je njihovu ulogu i aktivnosti, naglasivši da u svom radu pružaju brojne komercijalne prilike za tvrtke. Naši sateliti se smatraju infrastrukturom i u njih imamo značajna ulaganja. Uz taj hardverski dio, bitan aspekt našeg posla je i distribucija podataka klijentima te suradnja s drugim svjetskim agencijama iz SAD-a, Kine i Indije, zaključio je Gabaglio.

Proračun EUMETSAT-a za 2018. iznosio je 722 milijuna eura, a od toga su oko 60 milijuna utrošili na ugovore za usluge i radove. Hrvatske tvrtke imaju priliku uzeti dio tog kolača, a HGK stoji na raspolaganju svim zainteresiranima.


[1] EUMETSAT je međuvladina organizacija koju danas tvori 30 punopravnih europskih zemalja članica (Austrija, Belgija, Bugarska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Irska, Island, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Madžarska, Nizozemska, Norveška, Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Španjolska, Švedska, Švicarska, Turska i Velika Britanija).

Hrvatska je postala punopravna članica EUMETSAT-a 8. prosinca 2006. Prava i obveze koje proizlaze iz članstva u organizaciji EUMETSAT Republika Hrvatska ostvaruje isključivo preko Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ-a) koji je članstvom ostvario pravo raspolaganja sadašnjim i budućim satelitskim podacima i produktima te programskim paketima te pravo na kontrolu i uređivanje tržišta satelitskih podataka i produkata na području Republike Hrvatske.

EUMETSAT je vlasnik satelita te satelitskih podataka nužnih za:

  • praćenje vremena i vremenskih nepogoda (oluje, požari, poplave)
  • vrlo kratkoročnu vremensku prognozu
  • numeričku vremensku prognozu
  • praćenje klime i klimatskih promjena
  • praćenje mora i oceana (podrška operativnoj oceanografiji)
  • praćenje sastava atmosfere (kvaliteta zraka)

EUMETSAT-ova misija je prikupljanje i razmjena točnih i pouzdanih satelitskih podataka o vremenu, klimu i okolišu u realnom vremenu te podrška nacionalnim službama zemalja članica. U tu svrhu EUMETSAT zajedno s partnerima kontinuirano planira, razvij, izrađuje i lansira nove satelitske platforme i senzore, te upravlja flotom satelita u geostacionarnoj (4) i polarnoj (6) orbiti oko Zemlje uključujući zajednički polarni sustav razvijen s NOAA-om te satellite EU razvijene u sradnji s ESA-om pod okriljem Copernicus programa.

Podaci s EUMETSAT-ovih satelita korisni su u mnogim područjima, a posebno su značajni za srednjoročne numeričke prognoza vremena, vrlo kratkoročne vremenske prognoze, oceanografiju, kvalitetu zraka, agrometeorologiju, ekologiju, hidrologiju, kao i bolji prikaz meteoroloških informacija i informacija o okolišu raznim korisnicima, posebno javnosti.

U tekst je integrirano priopćenje HGK koje je dostupno ovdje.