1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - događanja


DHMZ podržao GLOBE smotru

DHMZ, 10. 6. 2019. - Državna smotra i natjecanje hrvatskih GLOBE škola, 22. po redu održana je od 15. do 17. svibnja 2019. u Zagrebu, u OŠ Marije Jurić Zagorke. Organizatori smotre su Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Agencija za odgoj i obrazovanje, a djelatnici DHMZ-a sudjeluju kao članovi državnog povjerenstva te su recenzenti za meteorološke projekte.

Smotra i natjecanje sastoji se od orijentacijskog natjecanja i predstavljanja istraživačkih projekata. Na smotri i natjecanju sudjeluju ekipe GLOBE škola koje su na međužupanijskim smotrama ostvarile potreban broj bodova. Ove godine sudjelovalo je ukupno 40 škola i to 23 osnovne i 17 srednjih.

U kategoriji osnovnih škola orijentacijskom natjecanju vrh su zauzele:

  1. OŠ Ivana Filipovića Osijek
  2. OŠ Dubovac Karlovac
  3. OŠ Šime Budinića Zadar

U kategoriji srednjih škola u orijentacijskom natjecanju najbolji su bili:

  1. XV. gimnazija Zagreb
  2. Gimnazija Karlovac Karlovac
  3. Gimnazija Petra Preradovića Virovitica

Istraživački projekti podijeljeni su prema kategorijama i to: Atmosfera (I i II), Voda, Pokrov i Tlo, a najbolji u svakoj posebno su pohvaljeni i nagrađeni. Rezultati natjecanja dostupni su ovdje.

Kao i svaki put do sada DHMZ se priključio i u realizaciji ovog događaja te je za najbolje škole pripremio nagrade - meteorološke instrumente te prigodne meteorološke publikacija koje će učenicima pomoći pri daljnjim mjerenjima i istraživanjima.

Čestitamo svim učenicima i mentorima na sudjelovanju i plasmanu!