1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - događanja


U Zagrebu započeo trodnevni međunarodni skup "Zaštita kulturne baštine od katastrofa"

DHMZ, 8. 5. 2014. - Danas je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu započeo trodnevni međunarodni skup pod nazivom "Zaštita kulturne baštine od katastrofa" (Zageb, 8. i 9. 5. / Šibenik, 10.5.).
Skup je organizirala Nacionalna i sveučilišna knjižnica, suorganizator je Državni hidrometeorološki zavod, a brojni sudionici-predavači su stručnjaci u području zaštite kulturne baštine, predstavnici akademske zajednice, stručnih institucija, lokalne i državne uprave te vlasnika zbirki.
U svom pozdravnom govoru, mr. sc. Ivan Čačić, ravnatelj DHMZ-a i predsjednik regionalne asocijacije Svjetske meteorološke organizacije za Europu Kavkaz i Bliski istok (RA VI) istaknuo je značaj klimatskih i informacija o kvaliteti zraka u očuvanju kulturne baštine. Čačić je slikovito objasnio kako kulturnu baštinu treba promatrati kao vrijednost izloženu na dnu oceana koji se zove atmosfera gdje je utjecaj atmosfere najizraženiji kroz meteorološke i hidrološke događaje koji su združeni s kemijskim te kako Državni hidrometeorološki zavod može svojim informacijama doprinijeti očuvanju baštine. U tom smislu u sklopu programa svoje će prezentacije održati i stručnjaci DHMZ-a.

Ovaj je skup dio trogodišnjeg projekta kojemu je cilj izrada smjernica strateškog plana za zaštitu kulturne baštine od katastrofa te donošenje prijedloga za izmjenu i dopunu postojeće legislative, kao i identifikacija ključnih institucija i osoba koje bi bile uključene u izradu i provođenje plana djelovanja.