1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - događanja


Dan i noć na PMF-u (5. 4. 2019.) i Festival znanosti (8. - 13. 4. 2019.):
Zavirite u kutiju znanja i otkrijte sve boje znanosti

DHMZ, 4. 4. 2019. - U petak (5. travnja) je otvoreni dan PMF-a (Dan i noć na PMF-u), fakulteta koji je završila većina meteorologa DHMZ-a, a sljedeći tjedan (od 8. do 13. travnja) održava se 17. Festival znanosti, najveća manifestacija popularizacije znanosti u Hrvatskoj na kojoj djelatnici DHMZ-a sudjeluju od samog početka.

Po prvi puta dio festivalskih aktivnosti održava se u našoj zgradi na Griču 3 u Zagrebu gdje će posjetitelji svih uzrasta (uz prethodnu najavu 1) u utorak (9. travnja) i četvrtak (11. travnja) u razdoblju od 15:00 do 16:30 moći saznati kako se izvode meteorološka motrenja, pogledati meteorološki opservatorij iz kojeg je, nakon što je Andrija Mohorovičić uspostavio službu točnog vremena, počeo pucati Grički top. Također, posjetitelji će moći zaviriti u prognostičku sobu i od dežurnih prognostičara saznati kako nastaje vremenska prognoza.

Boje Festival znanosti 2019

Od ponedjeljka do petka

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla djelatnici DHMZ-a sudjeluju u programu festivala od ponedjeljka do petka. Tako će Ana Weissenberger u ponedjeljak, srijedu i petak u razdoblju od 10:00 do 11:00 održati radionicu Meteorološko motrenje - meteorološka postaja Tehnički muzej. Glenda Herjavić će na radionici u utorak i četvrtak od 10:00 do 11:30 otkrivat posjetiteljima kakva je to kemija u zraku.

Budući meteorološki tehničari, učenici Šumarske i drvodjeljske škole iz Karlovca predvođeni profesoricom, meteorologinjom Ivanom Čordašev održat će u utorak prezentaciju Boje u meteorologiji – kad boje oboje temperature, a ekipa Male meteorološke radionice s meteorološkim pokusima na rasporedu je u četvrtak od 16:00 do 17:00.

I još malo o Festivalu znanosti

Stavi malo boje, malo crvene, crvene k’o ljubav što ne prestaje… kaže poznati stih Huseina Hasanefendića. A ako na to malo crvene dodate i malo bijele, podložite crnom trakicom s još nešto slova - dobili ste znak pod kojim već sedamnaestu godinu u Hrvatskoj živi Festival znanosti. Sedamnaest mu je godina tek, ali približava se punoljetnosti i zasjat će u svim bojama – jer su upravo boje njegova ovogodišnja tema. Kako vidimo boje? Što je uopće boja? Znate li da su kromosomi dobili svoje ime po boji? Zašto je nebo plavo? Zašto je Sunce žuto, oblaci bijeli, krv crvena, a klorofil zelen? Tisuću je pitanja, a kažu da u znanosti svaki odgovor rađa još deset novih.

U 2019. godini slavimo 100 godina Međunarodne astronomske unije i 50 godina od spuštanja čovjeka na Mjesec. Navršava se 250. godina otkako je Dmitrij Ivanovič Mendeljejev objavio otkriće periodnoga sustava elemenata pa 2019. godina proglašena međunarodnom godinom periodnog sustava elemenata.

Izaberite svoje omiljene boje u šarenilu programa Festivala znanosti!

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla, Festival će biti otvoren za posjetitelje od ponedjeljka 8 do subote 13. travnja 2019., u vremenu od 10 do 20 sati.

Svi sadržaji su besplatni za posjetitelje!


Dan i noć na PMF-u

I još malo o manifestaciji Dan i noć na PMF-u

Dan i noć na PMF-u najveći je jednodnevni festival prirodoslovlja i matematike u Republici Hrvatskoj. Cilj je približiti znanost javnosti te potaknuti mlade na istraživanje i otkrivanje novih spoznaja. Ove godine tema manifestacije je periodičnost kojoj je posvećen čitav niz predavanja i radionica. Dođite, osjetite i uživajte u znanju i znanosti. Dobro došli na Dan i noć na PMF- u.


1 Najave se primaju na broj telefona na 01/4565 656 ili na e-adresu: dhmz(at)cirus.dhz.hr. Broj mjesta je ograničen.