1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


UV indeks na mrežnim stranicama DHMZ-a

DHMZ, 14. 7. 2015. - Od danas su na našim mrežnim stranicama u rubrici Aktualni podaci dostupne vrijednosti UV indeksa dobivene iz mjerenja UV-B zračenja na šest automatskih meteoroloških postaja iz Mreže meteoroloških postaja DHMZ-a. Mjerenje UV-B zračenja nije osnovni meteorološki mjerni element i većina ovih mjerenja je uspostavljena sporazumno s institucijama (gradovi: Opatija od 1997., Malinska i Crikvenica, te NP Plitvička jezera) koje su prepoznale značaj navedenih podataka kao korisnih informacija za svoje posjetioce.

UV indeks je veličina kojom se ljude upozorava na stupanj opasnosti zračenja, a uvedena je dogovorno (Svjetska meteorološka organizacija, Svjetska zdravstvena organizacija i dr.), kako bi se smanjile moguće štetne posljedice povećanih količina UV zračenja na ljude. UV indeks je broj koji pokazuje stupanj opasnosti od UV zračenja. što je on veći, veća je i opasnost od štetnog djelovanja UV zračenja. Kao i UV zračenje, UV indeks se mijenja i tokom dana i tokom godine. Osim vremenski, mijenja se i s geografskom širinom, pa stoga ljudi koji putuju u različita klimatska područja, trebaju biti posebno na oprezu. UV indeks općenito je viši ako putujemo na jug, a niži idemo li prema sjeveru, no ima i iznimaka. Radi primjerene zaštite, najbolje se je prije putovanja informirati o UV indeksu na željenoj destinaciji i pratiti medijske prognoze kako bi boravak ondje bio siguran i ugodan.

Pozivamo vas da pratite vrijednosti UV indeksa na našim postajama, prognozu najvišeg dnevnog UV indeksa za Hrvatsku i Europu, slijedite preporuke adekvatne zaštite od UV zračenja te se informirate što je još dobro znati o UV zračenju.