1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Upozorenje na obilne oborine

DHMZ, 13. 1. 2017. - Upozoravamo da se tijekom petka i u noći na subotu očekuje mjestimice obilna oborina, ponajprije na Jadranu gdje može biti i izraženijih grmljavinskih pljuskova. Lokalno može pasti između 70 i 100 mm kiše.
Ekstremne količine oborine očekuju se i u gorskoj Hrvatskoj te u unutrašnjosti Dalmacije gdje će u početku padati kiša koja se smrzava u dodiru s tlom, a zatim pritjecanjem hladnog zraka prelaziti u susnježicu i snijeg. U gorju je izgledno i stvaranje snježnog pokrivača visine od 15 do 35 cm, lokalno i više.

Upozoravamo da će i u ostalim kopnenim područjima također biti kiše koja se može smrzavati u dodiru s tlom, a poslijepodne će uz zahladnjenje prelaziti u susnježicu i snijeg. Pritom se očekuje stvaranje snježnog pokrivača visine i do 25 cm.

Na Jadranu će u petak puhati uglavnom jako, mjestimice i vrlo jako jugo i oštro koje će poslijepodne, najprije na sjevernom dijelu, okretati na jaku buru, podno Velebita s olujnim udarima. U unutrašnjosti od sredine dana umjeren, na udare i jak sjeverac i sjeveroistočnjak.

U subotu i nedjelju prolazno smirivanje vremenskih prilika, a zatim od ponedjeljka novo zahladnjenje i povremene oborine: snijeg u unutrašnjosti, a na Jadranu uz kišu mjestimice susnježica i snijeg.

Razmjerno hladno i vjetrovito vrijeme nastavit će se i sljedeći tjedan, a izgledno je i do kraja siječnja.

Služba za vremenske analize i prognoze DHMZ-a