1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


9. europska konferencija o opasnim olujama (ECSS 2017)

DHMZ, 11. 9. 2017. - Deveta međunarodna znanstvena konferencija o opasnim olujama (European Conference on Severe Storms - ECSS2017) održat će se od 18. do 22. rujna 2017. u Puli u Hotelu Histria u organizaciji Europskog laboratorija za opasne oluje (ESSL) i Državnog hidrometeorološkog zavoda. Na otvaranju konferencije, na kojoj će sudjelovati 200 stručnjaka iz više od 15 zemalja Europe i svijeta, govorit će ravnateljica DHMZ-a dr. sc. Nataša Strelec Mahović te predstavnici grada Pule i Istarske županije. Nakon njihovog obraćanja, a prije početka stručnog dijela konferencije, predviđeno je davanje izjava za novinare.

Glavne teme konferencije su svi aspekti opasnih konvektivnih oluja, njihova dinamika, mikrofizika, elektrifikacija, prognoza, detekcija te praćenje oluja radarima i satelitima, a bit će obrađene i klimatologija opasnih vremenskih pojava, njihov socioekonomski utjecaj te prilagodba rizicima.

Intenzivne konvektivne oluje često predstavljaju potencijalnu opasnost za ljudske živote i materijalna dobra, dok je vrijeme i mjesto nastanka te intenzitet istih još uvijek teško predvidiv i time predstavlja jedan od najvećih izazova u prognozi vremena. Stoga će sudionici konferencije (znanstvenici, operativni prognostičari te voditelji upravljanja u kriznim situacijama) predstaviti svoja najnovija dostignuća i rezultate istraživanja. Istraživanja opasnih oluja koja uključuju procese i uvjete u kojima nastaju pomažu u poboljšanju prognoze, a time i u pravovremenom izdavanju upozorenja koja mogu doprinjeti zaštiti ljudi i njihove imovine.

Konferencija se organizira svake druge godine i do sada su je ugostili: Toulouse (Francuska), Prag (Češka), León (Španjolska), Trst (Italija), Landshut (Njemačka), Palma de Mallorca (Španjolska), Helsinki (Finska) i Wiener Neustadt (Austrija).

Dodatne informacije o konferenciji možete pronaći ovdje.

Slika 1. Ples pijavica i munja na otvorenom moru van Lošinja, 3.9.2017. Snimio. Sandro Puncet
Slika 2. Panorama Arcus (Shelf) oblaka iznad Malog Lošinja, 24. 7. 2017. Snimio: Sandro Puncet