1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - događanja


Predstavljanje rezultata IPA projekta ENHEMS-Buildings na sajmu Inventum 2015 u Iloku

Na sajmu inovacija Inventum 2015, koji se održati od 22. do 24. svibnja 2015. u Iloku, u sportskoj dvorani Tehnikum, sudjelovat će projekt ENHEMS-Buildings - Unapređenje kapaciteta istraživanja, razvoja i transfera tehnologije vezanih uz sustave gospodarenja energijom u zgradama. Na štandu projekta predstavit će se postignuti rezultati projekta. Također, rezultati će biti predstavljeni i na okruglom stolu "Usluga unapređenja sustava upravljanja zgradom u računalnom oblaku za njen ekonomski optimalan rad - rezultati projekta ENHEMS-Buildings". Okrugli stol održat će se drugog dana sajma, 23. svibnja 2015., od 13 do 15 sati.

Projekt ENHEMS-Buildings provodi Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva u suradnji s Državnim hidrometeorološkim zavodom, te tvrtkama Elma Kurtalj d.o.o. i Hrvatski Telekom d.d., a sufinancira ga Europska unija kroz Europski fond za regionalni razvoj.

Projektom se demonstrira uštede u potrošenoj energiji postignute upravljanjem grijanja/hlađenja zgrade na razini njenih zona pri čemu ono koristi (i) toplinski model zgrade kojeg se neprestano prati i identificira tijekom rada, (ii) estimaciju i predikciju toplinskih poremećaja u zoni i (iii) prognozu vremenskih prilika na lokaciji zgrade, posebice sunčeve dozračenosti. Demonstracija se provodi na neboderskoj zgradi FERa. Razvijen je visoko automatiziran postupak za sintezu ovakvog sustava na promatranoj zgradi kojeg se nudi kao servis u računalnom oblaku te se on neinvazivno dodaje na postojeći sustav automatizacije u zgradi korištenjem otvorenih komunikacijskih sustava. Daljnji razvoj za nadogradnju servisa usmjeren je na hijerarhijsko povezivanje upravljanja potrošnjom u zoni s optimiranjem centralnog sustava grijanja/hlađenja i optimiranjem energetskih tokova u mikromreži zgrade, s ciljem ekonomski optimalnog rada zgrade spojene na naprednu energetsku mrežu.

Cilj sudjelovanja na sajmu inovacija Inventum jest predstaviti razvijenu platformu potencijalnim korisnicima iz gospodarstva te raspraviti mogućnosti koje se otvaraju.

Ulaz na sajam je besplatan.